Nový zákon by měl postihovat kupce ojetin dovážených bez DPH

Po dlouhé době budeme mít díky EU zákon, který by mohl pomoci alespoň částečně vyčistit džungli kolem dovozů ojetých aut ze zahraničí. Novela zákona o DPH, která platí od 1. dubna 2011, totiž zavádí možnost požadovat nezaplacenou DPH po kupcích dovážených ojetin.

"Jak už SOVA informovala, na trhu působí řada dovozců, zpravidla "bílých koní", kteří kupují v zahraničních aukčních domech ojeté vozy bez DPH. Následně je prodávají za tržní ceny včetně DPH tuzemským "poctivým" autobazarům, ve skutečnosti organizátorům podvodu. Z transakce následně "bílí koně" - nastrčení prostředníci - státu DPH neodvedou, takže na každém autě mohou vydělat až 20%. Samozřejmě ale auta musejí prodávat pod cenou, zpravidla bez marže, aby s nimi v konkurenci uspěli. Po pár měsících je firma "bílého koně" zrušena, aby se vyhnula kontrole finančního úřadu, která v České republice přichází zhruba jednou za tři roky.

"Na tomto podvodném schématu se ukazuje, proč mohou být dovážené ojeté vozy v dobrém stavu a s nízkým počtem najetých kilometrů o tolik levnější, než srovnatelná auta v běžných autobazarech," uvedl předseda SOVA Zbyněk Veselý.

Nový zákon umožní finančním úřadům v odůvodněných případech vymáhat nezaplacenou DPH po odběratelích aut v tuzemsku. "Takový bazar by se pak mohl dostat do velkých finančních problémů, které by nemusel "ustát". Pak by mohlo hrozit, že nebude schopen například vyplatit auta prodaná v komisi, nebo by mohl i zaniknout amohlo by být značně obtížné u něj vymáhat například vyřízení reklamace nebo dokončení převodu automobilu," upozornil Veselý.

Sdružení SOVA důrazně doporučuje požadovat od prodejců dovážených ojetin dokumentaci k vypořádání DPH, aby byla jistota, že vůz nebyl subjektem daňového podvodu. Více zde.

SOVA nadále čelí žalobě Auto ESA

 

Sdružení SOVA již absolvovalo první soudní jednání ve sporu s Auto ESA. Tomuto pražskému bazaru vadí, jak SOVA informovala o faktu, že nakupoval ojeté vozy od bazaru Globus Car, který za ně ovšem neplatil původním majitelům. Rovněž není spokojen se zveřejněním dvou kauz aut s přetočenými tachometry, která se v bazaru prodávala.

"Naše sdružení pouze plnilo to, co si vytklo za cíl - upozorňovat zájemce o ojeté vozy, na co si dát pozor a co se děje na trhu ojetin. Myslím, že jde o snahu potlačit svobodu slova a zbavit se nepříjemné kritiky. Proto nejspíš Auto ESA požaduje i odškodnění 300 tisíc korun. V kauze Globus Car přitom přišli občané podle pravomocného rozhodnutí soudu o více než 20 milionů korun," uvedl předseda SOVA Ing. Zbyněk Veselý.

V současné době bylo další jednání soudu na žádost Auto ESA odloženo a to ve chvíli, kdy měl bazar zajistit účast soudem požadovaných svědků.

Více zde.

inzerat-cebia

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz