Policie zabavuje lidem auta, dostali je s falešnými doklady

 

Jihočeská policie rozplétá důmyslný podvod s automobily ze zahraničí. Auta z Německa, Rakouska, Francie či Itálie podvodníci díky falešným dokladům omlazovali a legalizovali kradené vozy. Noví majitelé teď musí pracně shánět doklady o jejich původu, některým z nich už policisté auto zabavili.

 

Podvodníci koupili automobily v zahraničí na různých burzách, dražbách nebo i třeba kradené vozy od překupníků a přivezli je do Čech. Aby je co nejdříve prodali, vyrobili si padělky zahraničních dokladů a na základě těch je pak úředníci přihlásili. Vybírali si přitom radnice, kde přihlášení vozidel "odsýpá".

Podvodníci ve většině případů vozidla omlazovali, takže do padělaných dokladů psali mladší roky výroby, čímž zvedli jejich cenu na trhu. Fígl byl i v tom, že podvodníci měli prostředníka, který vozidla chodil přihlašovat na takzvaný čistopis. Ten mu může vystavit kterýkoliv odbor dopravy v zemi. Nový majitel pak s tímto už českým dokladem - technickým průkazem - šel vozidlo přihlásit ve svém městě na své jméno.

Jako třeba pan Jiří. Ten si koupil v autobazaru ojetý Volkswagen za 300 tisíc korun. „Ojeté auto zaregistrovala na úřadě zprostředkovatelská firma. Vůbec jsem netušil, že k tomu byly použity falešné doklady. Žil jsem v domnění, že vše je vyřízené v pořádku, když jsem měl v ruce český technický průkaz a normálně jsem jezdil, až se najednou ozvala policie,“ řekl Jiří.

 

Podle vltavotýnského místostarosty Ivo Machálka i starosty Vimperka Bohumila Petráška neměli úředníci šanci poznat, že při registraci drží v ruce padělané dokumenty. „Doklady byly velmi zdařilé, vozidla prošla v Česku i evidenční kontrolou na stanicích technické kontroly,“ řekl Machálek. Jihočeští policisté nechtějí kauzu příliš komentovat, protože ji nadále vyšetřují.

Více najdete zde.

Některé bazary podmiňují nákup aut od dovozců stáčením kilometrů

Projekt SOVA, v rámci kterého naše sdružení začalo letos na jaře zveřejňovat stočené vozy dovážené do ČR ze zahraničních aukcí, vzbudil řadu reakcí. Na e-mail SOVA začaly chodit nejrůznější podněty a infomace z trhu ojetých aut.

Posledním z nich je stížnost několika severočeskcýh importérů zahraničních ojetin. "Navštívili mě pracovníci z druhého největšího českého autobazaru z pražských Štěrbohol a řekli mi, že mají o moje auta zájem, ale mohou je koupit jen, pokud budou mít najeto maximálně do 140 000 kilometrů, což nesplňovalo prakticky žádné z aut na ploše. Bylo jasné, že si nechtějí špinit ruce se stáčením kilometrů sami a chtějí to hodit na nás," uvedl jeden z dovozců, který si kvůli možných problémům s dalšími obchodními partnery a konkurenci z řad nepoctivých dovozců nepřál uvést své jméno.

Více najdete zde.

Bezpečnostní značení skel

 

     - snižuje riziko odcizení vozidla o 96%    

     - snadná instalace a registrace v mezinárodním informačním systému OCIS    

     - sleva na havarijním pojištění až 10%     cebia piskovani

     - levné a účinné zabezpečení, které

       OPRAVDU FUNGUJE!

 

 

                     Více informací na www.cebia.cz

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz