Brusel zavírá oči před podvody se stáčením tachometrů, tvrdí europoslanci

Podvody s tachometry postihují až třetinu všech ojetých automobilů. To stojí podle střízlivých odhadů zákazníky v celé EU 145 až 250 miliard korun ročně. Evropská komise se však překvapivě postavila proti skupině europoslanců, kteří chtějí tento problém řešit.

Europoslanci opakovaně žádali Evropskou komisi o celoevropské řešení, které by spotřebitele ochránilo. Komisařka pro dopravu Violeta Bulcová však zaslala jménem Komise europoslancům zamítavou odpověď.

"Členské státy však mají možnost si podobné informace, včetně počtu najetých kilometrů, vyměňovat za základě dvoustranných dohod. Mohou k tomuto účelu využívat systém Evropský informační systém vozidel a řidičských oprávnění (EUCARIS) anebo jakýkoliv jiný systém pro výměnu informací," řekla Bulcová. Zahrnout do směrnice EU pravidlo, že bude mezi jednotlivými členskými státy probíhat pravidelná výměna informací o technických prohlídkách, je podle ní zbytečné.

Řešení potíží s přetáčením tachometrů pouze prostřednictvím dvoustranných dohod je však podle europoslanců málo účinné a zbytečně spletité. Europoslanci proto kritizují alibismus členů komise. Ta je podle nich liknavá a před podvody zavírá oči.

"Většina států už nějaký svůj systém boje proti těmto podvodům vytvořila. Ten ale funguje pouze za předpokladu, že vozidlo stále zůstává v zemi původní registrace. Běžnou praxí je však prodej automobilu do zahraničí. A právě při něm nejčastěji dochází k manipulaci s historií vozidla," říká europoslanec Tomáš Zdechovský.

Existence společné celoevropské databáze by výrazně zjednodušila evidenci vozidel, a tím tyto nekalé praktiky omezila. Podvod by totiž bylo mnohem jednodušší dohledat.

Celý text najdete zde.

 

Zaplaťte přepravu, ať mě neošidíte, žádal zájemce o auto. Pak se odmlčel

O dalším triku internetových podvodníků informovali nyní policisté z Přerovska. Místní muž přišel o více než dvacet tisíc korun v rámci prodeje svého auta poté, co ho údajný zájemce přesvědčil, aby dopředu zaplatil dopravu a dokázal tak, že se nejedná o podvod. 
Na policisty z Lipníku nad Bečvou se obrátil osmadvacetiletý muž, který se pokoušel přes internetový prodejní portál prodat svou Toyotu Auris.

„Na inzerát zareagoval zájemce o koupi, který se představil jako občan Norska žijící v současnosti v Litvě. Prostřednictvím e-mailů se pak domluvili na částce sedm tisíc euro,“ uvedla přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Údajný Nor si ale poté vyžádal, aby majitel auta dopředu zaplatil na účet přepravní společnosti se sídlem v Itálii 780 eur jako platbu za transport vozu. 

Celý text najdete zde.

Cebia – Váš poradce při nákupu ojetého vozidla!

 

DM reklama cebia
  • prověření historie ojetého vozidla na internetu
  • - systém AUTOTRACER,

  • fyzická prohlídka vozidla - potvrzení originality identifikátorů
  • - služba VINTEST

  • dokladová prověrka vozidla v zahraničí
  • - služba PROVIN

  • široká škála zabezpečovacích systémů
  • - pískování skel, mechanické zabezpečení a satelitní střežení a monitorování vozidla Cebia SaT

 

Více informací na www.cebia.cz nebo www.zkontrolujsiauto.cz

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz