Česko, země zlodějům aut zaslíbená

„Kolegové z ciziny nám pořád opakovali, že Česko je černá díra na kradená auta.“ Touto větou začalo setkání s novináři na ministerstvu vnitra. „Tak jsme udělali kontrolu na registrech vozidel a zjistili jsme, že je to ještě horší.“ Probrali se snad na ministerstvu z růžového snu? ptají se experti. Copak tohle zjištění je něčím objevné? Vždyť si o tom léta cvrlikají všichni vrabci. Ministerstvo na to má však po osmiměsíční kontrole na polovině registračních míst data. Fyzická kontrola kriminalistů nemine skoro tisícovku pochybných, pravděpodobně kradených aut. Nejsou to vozy levné, celková škoda je odhadována na 350 miliónů korun.

„Vozidla se budou posuzovat jednotlivě, budou probíhat úkony trestného řízení a některá auta se budou i odebírat současným majitelům,“ říká Robert Šlachta, ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. „Všechny poznatky z této akce, které jsou shromažďovány, budou sloužit k dalšímu rozpracování,“ dodává.

Rozpracováním je myšleno nejen to, že si policie dá pozor na úředníky, u kterých zjistili vyšší výskyt závadných registrací, ale také soubor opatření, aby se nemohly opakovat banality, kdy úředníkům stačí k registraci auta stránka vytištěná na kancelářské tiskárně. „Na formuláři chybí veškeré ochranné prvky jako vodoznaky, mikrotexty a hologramy. Je to opravdu jednoduše rozpoznatelné, protože jsou tištěny na obyčejných inkoustových nebo laserových tiskárnách, které si může každý občan běžně koupit. Z 51 procent se padělky tvoří tak, že se naskenuje například malý a velký německý technický průkaz a potom se vyplní nebo podle potřeb upraví. Takhle triviálně to probíhá,“ popisuje Hubert Lang, který má zkušenosti se zkoumáním padělaných dokladů u cizinecké policie.

Když na takový falešný německý nebo rakouský techničák dostane auto oficiální české doklady, nemá už běžný kupující příliš mnoho šancí podvod odhalit. Právě kvůli tomu před lety vznikly takzvané evidenční prohlídky, které měly být výraznou komplikací pro zločince. Opatření proti zlodějům aut jsou však naprosto nefunkční. Částečně i proto, že zatímco evidenční kontroly má na starosti ministerstvo dopravy, zápisy do registrů dělají úředníci placení obcemi.

„Domníváme se, že současná praxe je taková, že oni nepoznají, jestli dokument je padělaný. Nemají k tomu ani základní technické prostředky, jako je UV lampa nebo lupa,“ říká Jaroslav Hruška, jehož ústy ministerstvo vnitra slibuje, že svolá meziresortní schůzky, aby už nebylo možné kradená auta legalizovat tak snadno.    Více zde.

 

Průměrné stáří aut je v ČR 14 let

V České republice bylo v 1. pololetí registrováno 4,64 miliónu osobních automobilů, z nichž 60 procent je starších než deset let. Podíl vozidel starších 15 let v tuzemsku přesahuje 32 procent. Aut mladších než dva roky jezdí po českých silnicích 7,1 procenta. Průměrné stáří vozového parku se zvýšilo na skoro 14 let.   Více zde.

 

Nejrozšířenější auto na českých silnicích je Fabia

Nejrozšířenějším autem na českých silnicích je Škoda Fabia. Její průměrné stáří je přitom 7,9 roku. Během posledních 18 měsíců se fabii podařilo sesadit z první příčky žebříčku svou předchůdkyni felicii, která se posunula až na třetí místo – předstihla ji totiž i octavia.    Více zde.

 

Úředník zapisoval do registru vozidel vraky

Žádné velké násilí si nedělal se zápisem aut do registru úředník brněnského magistrátu Pavel Moravec. Před dvěma lety zapsal do systému celkem 14 aut, která byla původně určena na náhradní díly. Moravec z nich ale mávnutím kouzelného proutku udělal bezproblémová vozidla.   Vice zde.

Nákup auta nemusí být sázka do loterie!

 

DM reklama cebia

    Využijte služby Cebia:

  • PROVIN prověření původu vozu ze zahraničí

  • VINTEST = jistota originálu

  •                   - fyzická prohlídka vozu, potvrzení originality identifikačních znaků

  • systém AUTOTRACER – prověření historie ojetého vozidla on-line na internetu

  • Více informací na www.cebia.cz nebo www.zkontrolujsiauto.cz

 

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz