SOVA bojuje proti stáčení najetých kilometrů

Stáčení tachometrů nebo nabízení takové služby by do budoucna mohlo být přečinem, nebo dokonce trestným činem. Návrh zákona chystá ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD. Platit by mohl od příštího roku. Návrh podporuje i

"Existuje silná skupina právníků, kteří říkají, že by to mělo být zvládnutelné i za stávající legislativy. Pokud se definitivně potvrdí, že stávající legislativa nestačí, přijdu s novelami zákonů, které by z toho měly udělat jednoznačně trestný čin. Předpokládám, že nejdéle na podzim bude nutná nějaká legislativní úprava," uvádí Mládek.

Jestli prodávaná ojetá auta nemají přetočený tachometr, by měla kontrolovat Česká obchodí inspekce."Doufáme, že České obchodní inspekci bude dán k dispozici nějaký mechanismus, který nám umožní posoudit, zda deklarované kilometry při prodeji skutečně odpovídají stáří vozidla. A pokud by k nějakému značnému zkreslení tachometru došlo, bude uzákoněno, že něco takového bude trestným činem nebo nějak zákonem postižitelným činem. To by nám také usnadnilo práci a spotřebitelům život," říká mluvčí inspekce Jan Rotbauer.

Stávající právní úprava zná jen takzvané nekalé obchodní praktiky, kde Česká obchodní inspekce dokazuje, zda podávaná informace prodávajícím je pravdivá. Výzkumy ukazují, že Češi u ojetin sledují právě čísla na tachometru a jen málokdo se zajímá o reálný stav vozu. Přitom jsou možnosti, jak to zjistit. Existují nejrůznější databáze, kde se dá dohledat historie konkrétní ojetiny.

Podle Ústředního automotoklubu by pomohlo zavedení kilometrové banky, která by platila na území celé Evropské unie. Stav kilometrů mohou zjistit i servisy:"Každý, kdo má vozidlo, musí jednou ročně na výměnu oleje a dalších součástí ve vozidle. U nového vozu je to z garance, u starších vozidel je to povinnost, protože ošetřujete svoje vozidlo, například se vám nezadře auto. A právě v servisu se dá zjistit počet kilometrů," říká mluvčí Ústředního automoto klubu Petr Vomáčka.

V roce 2013 změnilo majitele přes 570 tisíc aut, zatímco nových vozů se prodalo o 400 tisíc méně. Povinnost sdělovat počet najetých kilometrů prodávající zatím nemá a mnozí toho využívají. Podle Zbyňka Veselého ze Sdružení Sova se byznys se stáčením kilometrů už ani neskrývá: "Dneska je to naprosto veřejná služba, našli jsme 29 firem, které toto nabízí. Máme zkušenosti i z autobazarů, že vás vrátí a řeknou, abyste si to nějak zařídili, že to takhle dělat nebudou. To znamená, že si předem myjí ruce a nechtějí být jako ti, kteří stáčejí. Protože vědí, že si každý občan tuto službu za pár stokorun může zaplatit. A pak bazar vydělá desetitisíce."

SOVA se účastnila tiskové konference MPO, na které ministr Mládek vyhlásil boj přetáčení tachometrů

23. dubna 2014 vystoupil předseda SOVA Ing. Zbyněk Veselý na tiskové konferenci ministerstva průmyslu a obchodu, věnované boji proti přetáčení tachometrů.

Na konferenci informovali ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ústřední ředitel České obchodní inspekce Ing. Mojmír Bezecný o chystaných legislativních opatřeních proti tomuto nejrozšířenějšímu podvodu v oblasti ojetých vozů.

Předseda SOVA na tiskové konferenci hovořil o následujících bodech:

Odkud pochází největší množství nových stočených vozů?

• Zejména dovozy ze zahraničí – 12 tisíc měsíčně, většina stočených

• Stočeny před první STK

• Zdejší STK již zaznamená falešný stav tachometru

Přetáčení tachometrů jako legální business

• Sdružení SOVA po třech letech opět provedlo internetový průzkum firem, které veřejně nabízejí manipulace s tachometrem

• Nalezeno zhruba 30 webů, které veřejně na internetu nabízejí nastavení tachometru

• Bylo by dobré, aby ČOI nebo policie proti provozovatelům těchto webů zakročila

Nákupem vozidla to nekončí – chraňte své vozidlo před zloději!

Cebia SAT je moderní, komplexní řešení satelitního zabezpečení a hlídání automobilů.  cebia sat

Buďte nároční a vyžadujte

kvalitní systém!