Internetoví podvodníci s ojetinami mají stále nové oběti

Přestože se již v médiích i na stránkách našeho sdružení objevila řada článků o nebezpečí nákupu ojetého vozu přes internet, falešní prodejci stále nacházejí další oběti. I přes mnohá varování jsou mnozí zájemci o ojetinu posílat na bankovní účty v zahraničí vysoké zálohy, aby se pak vysněných vozů nikdy nedočkali.

Na začátku zájemce o vůz narazí v internetové inzerci na nádherný a opravdu levný vůz. Zkontaktuje se s prodejcem, který je cizinec a píše opravdu špatnou angličtinou nebo češtinou. Prodejce mu sdělí důvěryhodné důvody velmi levného prodeje. V průběhu let se tato vysvětlení ustálila na pracovní nabídku ve Velké Británii, kde je pravostranné řízení, a proto se prodejce potřebuje zbavit vozu co nejdřív. Případně ukončení pracovního poměru nebo manželství v ČR, přestěhoval se do Británie, Skandinávie nebo dokonce do zámoří a vůz prodává v ČR kvůli dokladům. Samozřejmě vůz je v zahraničí s majitelem. Ten však udělá výjimku a je ochoten zcela zdarma na své náklady nechat neexistující vůz dopravit do ČR doslovně na dobírku, ať si jej zájemce důkladně prohlédne.

„Na internetu jsem objevil Nissan Navara za 135tis, což je asi 200tisíc pod normální běžnou cenou, napsal jsem mu jestli cena platí, zdálo se mi to divné, napsal že ano a že problém je v tom, že je v Irsku v Dublinu a auto by musel doručit přepravní společností lodní...“ píše své zkušenosti na internetové diskuzi bedrichhh. Na důkaz skutečného zájmu však prodejce požaduje zálohu, většinou ve výši několika desítek tisíc korun. Veškeré náležitosti má zajistit zprostředkovatelská společnost.

Tyto společnosti jsou samozřejmě smyšlené a pro tento účel mají dokonce založené webové stránky. Cílem je vylákaní peněz z kupujícího, formy jsou opět různé. Může jít například o platbu na účet v bance, který je založený na odcizené doklady, nebo přes Western Union.  Více zde.

Autobazary odmítají odpovědnost

Chystaná novela občanského zákoníku vystrašila drobné prodejce ojetin. Na nákup vozů ve velkém totiž obvykle nemají volné peníze. Ručit ale mají i za takzvaný komisní prodej, kdy jsou jen zprostředkovateli. Když totiž dnes v bazaru zakoupíte kradený vůz, aniž byste o tom vědeli, vůz musíte vrátit původnímu majiteli a svých peněz se domáhat v autobazaru často soudní cestou. Taková situace by se v budoucnu neměla opakovat. Více zde.

 

SOVA varuje před dováženými ojetinami s falešnými servisními knížkami

Nepoctiví majitelé autobazarů již tradičně dovážejí vozy ze zahraničí se stočenými kilometry a často k nim přikládají i zfalšované servisní knížky. Falzifikáty dokonce uvádějí i skutečně existující zahraniční servisy. Pan Milan kontaktoval německý autoservis, kdy prý byla zakoupená Octavie servisována. Z Německa obdržel odpověď, že uvedené auto u nich nikdy servisováno nebylo. Více zde.

inzerat-cebia

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz