Sdružení SOVA vítá a podporuje iniciativu poslance Humla proti přetáčení tachometrů

 Sdružení na ochranu vlastníků automobilů - SOVA vítá iniciativu poslance Humla nově definovat přetáčení tachometrů jako trestný čin. „Návrh pana poslance je velmi podobný tomu, který prezentovalo naše sdružení na semináři v Poslanecké sněmovně na podzim 2010. Jsme rádi, že se podařilo návrh připravit k projednání. Věříme, že pokud se bude novela zabývat kromě tachometrů i dalšími měřícími zařízeními, bude mít větší šanci na schválení. Mnoho podvodů se děje například i při přetáčení elektroměrů, a ten má doma každý,“ uvedl předseda sdružení SOVA Ing. Zbyněk Veselý.

Podle něj je důležitá zejména preventivní funkce ustanovení: „Různé stáčírny už nebudou na svých webových stránkách moci používat oblíbené tvrzení o tom, že „tachometr není státem cejchované měřidlo a proto si na něm mohou nastavit co chtějí“. Firem, které nabízejí přetáčení tachometrů s obdobnou výmluvou našlo sdružení při průzkumu internetu koncem roku 2011 na webu kolem čtyřiceti. „Je to obrovský business a proto bude odpor proti novele zákona tuhý. Doufám, že se poslanci nedají zlobovat,“ poznamenal Veselý.

Podle Sdružení SOVA by neměla být připuštěna žádná možnost legálního zasahování do stavu tachometru. „Je nutné, aby bylo v zákoně jasně řečeno, že se nesmí do stavu tachometru zasahovat nikdy a za žádných okolností. Pokud budou povoleny výjimky, opět se najde cesta, jak jich využít k přetáčení,“ domnívá se Veselý. Tento názor podporují i výsledky ankety na Facebookovém profilu SOVA, kde se pro absolutní zákaz zasahování do stavu tachometru vyslovilo téměř 100% účastníků.

Sdružení dlouhodobě zastává názor, že při přetáčení tachometrů nejde pouze o hmotnou újmu, související s podvodným zvýšením ceny ojetého vozu: „Pokud je na automobilu přetočený tachometr, vystavuje se řidič takového vozidla velkému riziku poškození zdraví či ohrožení života. Automobil a jeho důležité díly jsou totiž výrazně jinak opotřebené, než by majitel podle stavu tachometru předpokládal. A to by si měli uvědomit jak prodávající, tak kupující,“ zdůraznil Veselý.    Více zde.

Internetový podvodník úřadoval na Plzeňsku

Zájemci o koupi automobilu komunikovali přes e-mail, kde cizinec vždy tvrdil, že pobýval delší dobu v ČR, ale již zde nepracuje a vozidlo, již nebude potřebovat, proto jej prodáva za tak nízkou cenu. Podvedení mu zaslali na účet zálohu, avšak nakonec nevideli ani peníze ani vůz.   Více zde.

Případ vytunelovaného bazaru míří k soudu

Případ vytunelovaného královéhradeckého autobazaru Herkules míří k soudu. Majitel firmy se dopustil zpronevěry a podvodu, za něž může skončit až na deset let ve vězení.   Více zde.

Kasíroval, ale auta nedovezl

Martin Venhauer podvedl na čtyři desítky lidí a způsobil jim škodu přes tři miliony korun. Venhauer podle soudu podvedl na čtyři desítky lidí a nakonec  si odsedí šest a půl roku ve věznici s ostrahou.  Vice zde.

Muž prý chtěl koupit auto, majiteli s ním však ujel

Když majitel Hondy Civic vůz před svým domem fotografoval, šel okolo neznámý muž a o koupi auta projevil zájem. Při prohlídce si ovšem sedl i za volant a s hondou z místa ujel. Policisté po ukradeném autě pátrají.   Více zde.

Nákup auta nemusí být sázka do loterie!

 

DM reklama cebia

    Využijte služby Cebia:

  • PROVIN prověření původu vozu ze zahraničí

  • VINTEST = jistota originálu

  •                   - fyzická prohlídka vozu, potvrzení originality identifikačních znaků

  • systém AUTOTRACER – prověření historie ojetého vozidla on-line na internetu

  • Více informací na www.cebia.cz nebo www.zkontrolujsiauto.cz

 

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz