Po roce je firem, které na internetu nabízejí stáčení tachometrů, stále stejné množství

Sdružení na ochranu vlastníků automobilů zhruba po roce provedlo inventuru počtu firem, které na internetu nabízejí nastavení či úpravy stavu tachometru. Přestože některé firmy již stránky neprovozují nebo zmínku o této službě odstranily, celkový počet se v podstatě nezměnil, protože jiné vznikly. Novým trendem je také větší nabídka technických prostředků, které stáčení umožňují širší veřejnosti. „Zatímco osm firem ze svých webových stránek zmínku o nabídce úprav nebo nastavení tachometrů odstranilo, našli jsme sedm nových. Nabídka na trhu je i přes poměrně pokročilou diskusi o kriminalizaci tohoto nešvaru stále stejně vysoká,“ uvedl Zbyněk Veselý.

Varující však je nárůst prodejců zařízení a programů, které nastavení tachometrů umožňují. „S čím dál větším podílem vozů s vyspělejší elektronikou jsou schopni nastavit podle návodu kilometry na tachometru za pomoci notebooku i laikové. Při ceně mezi 8mi a 10ti tisíci korunami za propojovací kabel a software se investice vyplatí už u jednoho dražšího auta,“ zdůraznil Veselý. V poslední se objevily informace, že ministerstvo dopravy chce v novele zákona 56 / 2001 Sb. definovat přetáčení tachometrů jako přestupek s pokutou až v řádech milionů korun.

„Doufáme, že jakmile začne nový zákon 56 platit, zmizí nabídka „stáčíren“ z internetu a inzertních časopisů. Bude tak snad alespoň těžší se k této službě dostat,“ věří Veselý. Podle posledních informací se však zdá, že zákon nezačne platit dříve, než od 1.1.2013. „Také se v něm bohužel objevuje nešťastná formulace, že jsou úpravy stavu tachometru povoleny „opravnám“ a to bez přesnější specifikace. To by mohlo vést vlastně až ke státem posvěcenému přetáčení. Doufáme, že se toto ustanovení ještě do projednávání ve vládě a v poslanecké sněmovně změní,“ řekl Veselý.

Že firmy, které se úpravami tachometrů zabývají, mají pocit naprosté beztrestnosti, je jasné i z marketingových sloganů na jejich webových stránkách. Například v současné době se na stránce http://www.rychlajizda.cz/programovani.php objevuje následující text, který dokládá, že „stáčeči“ nepovažují svou činnost za nic negativního, naopak se hrdě prezentují svými výsledky: „Nastavením a opravami tachometrů se zabýváme již od roku 1996. Jsme nejstarší firma, která v tomto oboru v České republice působí...".   Pokračování zde.

 

 

Příběh týdne: kradené BMW z inzerátu, vůz zabavila policie, majitel je bez peněz

Přinášíme první z nové série příběhů, s nimiž se našemu sdružení svěřují občané. Příběh o tom jak jednoduše můžete přijít o svoje úspory i vůz. Může se to totiž stát každému. Vice zde.

 

Velký podvod s STK! Nemáte falešnou kontrolu auta?

Pražští kriminalisté odhalili rozsáhlý podvod s falešnými doklady o technické kontrole vozidel, je jich až několik stovek. Autobazar Roberta Oplta měl totiž podle policie technické kontroly pouze zprostředkovávat, místo toho ale majitelům aut přímo vystavil padělané doklady o tom, že vozidlo STK prošlo. Vice zde.

 

Autobazar zmizel i s auty

V jeden loňský podzimní den stačilo jen pár hodin a jeden z největších a nejznámějších autobazarů na Zlínsku, Autoline CZ u hlavní silnice mezi Otrokovicemi a Napajedly, se změnil jen ve velkou prázdnou plochu. Policie obvinila majitele někdejšího známého otrokovického autobazaru ze zpronevěry. Třiatřicetiletý obchodník připravil klienty o miliony korun, když prodal svěřená auta, ale peníze utratil sám. Vice zde.

Bezpečnostní značení skel

 

     - snižuje riziko odcizení vozidla o 96%    

     - snadná instalace a registrace v mezinárodním informačním systému OCIS    

     - sleva na havarijním pojištění až 10%     cebia piskovani

     - levné a účinné zabezpečení, které

       OPRAVDU FUNGUJE!

 

 

                     Více informací na www.cebia.cz

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz