Majitel bazaru a dovozce ojetin zfalšoval 400 technických kontrol

Jeden z největších podvodů na technických kontrolách odhalili v uplynulých dnech brněnští kriminalisté. Čtyřiašedesátiletý muž z Brna, majitel autobazaru a dovozce ojetin, zfalšoval až čtyři sta provedených prohlídek. Od podvedených zákazníků vyinkasoval vždy dva až tři tisíce korun. Slíbil, že jim pomůže s vyřízením potřebné technické kontroly na jejich autě. "Do stanice, kde prohlídka probíhá, ale nikdy nedojel. Pomocí falešných razítek upravil technický průkaz auta a na registrační značku nalepil proděravělou nálepku, kterou si koupil nelegálně," popsal mluvčí brněnské policie Pavel Šváb. S podvody muži pomáhala i zaměstnankyně brněnského magistrátu. Neexistující kontroly zadávala do systému. "Oficiálně vyměnila autu registrační značky, nebo například technický průkaz. Když pak zadávala změnu do počítače, upravila i datum poslední prohlídky," doplnil Šváb. Pracovníci magistrátu totiž nemohou běžně měnit údaje STK. Vše si řidič zařizuje přímo na místě kontroly. Proto potřebovala záminku, jak se dostat do registru daného auta. "Bylo pak velmi obtížné vysvětlovat lidem, proč mají nové značky, nebo osvědčení o registraci auta," přiznal policii sám obviněný. Za přečin podvodu a padělaní a pozměňování veřejné listiny hrozí oběma obviněným tři roky ve vězení. Žena je navíc stíhaná za přijímání úplatků. Muži hrozí trest i za podplácení a krácení daní. Přivydělával si totiž i tak, že při přepisování majitele auta neplatil správní poplatky a ekologickou daň. Přišel si tak na dalších dvě stě čtyřicet tisíc. O kauze informoval Denik.Cz. Více zde.

Kauza Globus Car / Auto ESA v ČT1 a na Primě

 

"Autobazar ESA se chlubí tím, že prodává jen prověřené ojeté vozy. Stoprocentní garance na původ vozu, říká jejich reklama. Jenže nejméně 100 automobilů, které ESA prodala, stoprocentní garanci nemělo. Autobazar je koupil od prostředníka, který vozy nezaplatil původním vlastníkům. Klienty ošidil o 25 milionů a hrozí mu soud." uvedla Česká televize v investigativním pořadu Reportéři ČT. Kauze se věnovala i TV Prima: "Desítky řidičů mají velký problém. Přišli o své vlastní auto v jednom velkém autobazaru. Ten totiž údajně rozprodal téměř všechny vozy konkurenčním firmám. Inkasoval hotové peníze a majitelům prý nezaplatil nic. Na trhu s ojetými vozy je to vůbec největší podvod, jaký kdy tato země zažila." Více zde.

Cebia – Váš poradce při nákupu ojetého vozidla!

 

DM reklama cebia
  • prověření historie ojetého vozidla na internetu
  • - systém AUTOTRACER, www.zkontrolujsiauto.cz

  • fyzická prohlídka vozidla - potvrzení originality identifikátorů
  • - služba VINTEST

  • dokladová prověrka vozidla v zahraničí
  • - služba PROVIN

  • široká škála zabezpečovacích systémů
  • - pískování skel, mechanické zabezpečení a satelitní střežení a monitorování vozidla Cebia SaT

 

Více informací na www.cebia.cz nebo www.zkontrolujsiauto.cz

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz