Rok 2013 bude ve znamení krachů desítek malých bazarů, předzvěstí je „tunelování“ aut v komisích

 

Pokles cen nových vozů i ojetin spolu s tvrdšími podmínkami bank pro financování provozu malých bazarů povedou v příštím roce podle Sdružení SOVA k řadě krachů malých autobazarů. Sdružení odhaduje, že v zimě 2013 bude muset z finančních důvodů ukončit činnost 50-100 malých obchodníků s ojetými vozy.

„Prvními symptomy jsou množící se podvody bazaristů při komisním prodeji, kdy z plochy autobazaru během pár hodin zmizí všechny automobily v komisi a jejich majitelé se nikdy nedočkají výplaty slíbených peněz. Vozy jsou pak pod cenou prodány nic netušícím zákazníkům, jen aby bazarníci získali hotovost na zaplacení dluhů bankám či úvěrovým společnostem,“ uvedl předseda SOVA Zbyněk Veselý. Podle sdružení tak byl nastaven dobře fungující podvodný model, který využívají další a další prodejci, jež chtějí přijít rychle k penězům.

Poslední obdobnou kauzou je soudní jednání s majitelem bazaru Autoline CZ v Napajedlech, který způsobil zákazníkům škodu téměř sedm milionů korun. Dvacet čtyři majitelů přišlo o své vozy i o peníze, které již těžko někdy uvidí.

„Obdobné případy se množí, přibývá zhruba jeden měsíčně. Je to riziko nejen pro majitele vozů, kteří je do bazaru svěřili na komisní prodej. Problém mohou mít i lidé, kteří v bazaru koupili auto. Pokud totiž ukončí činnost, není kde vůz reklamovat v případě závady. Navíc pokud koupí vůz, který nebyl původnímu majiteli zaplacen, mohou je čekat dlouhé výslechy na policii, případně i zabavení auta po dobu vyšetřování. A to se může vléct i několik let,“ dodal Veselý, podle kterého jen v minulém týdnu kvůli obdobným praktikám zkrachoval autobazar Auto Orange z Mariánských Lázní. „Éru tunelování majitelů aut v komisi zahájil zhruba před třemi lety pražský autobazar Globus Car, ze kterého se přes jiný bazar prodalo zhruba 200 nezaplacených aut. Původní majitelé, kteří tak přišli zhruba o 25 milionů korun, dodnes nebyli řádně odškodněni ani Globuscarem, ani pražským bazarem ze Štěrbohol, který auta ´vypral´,“ zdůraznil Veselý.

Sdružení SOVA proto doporučuje před prodejem i koupí vozu v bazaru pečlivě prostudovat jeho historii a ověřit si, že za vozy prodané v komisi původním majitelům skutečně platí a vyřizuje reklamace v zákonných lhůtách.

Více najdete zde.

 

Česko už nechce být ráj zlodějů

Každý den získá v českém registru falešné doklady deset kradených aut. Skoncuje s tím Čistka? Policisté musí prokázat, že každé z ukradených aut objevených v registru bylo součástí akce organizovaného zločinu – a pak dostanou případ na stůl odborníci.   Více zde.

 

Majitel autobazaru rozprodal auta pod cenou, u soudu dostal podmínku

Tříletou podmínkou potrestal zlínský soud bývalého majitele autobazaru Autoline CZ v Napajedlech. Obchodník byl obžalovaný, že v roce 2010 prodal svěřená auta a peníze utratil sám. U soudu se však ze skoro sedmimilionové škody podařila prokázat zpronevěra jen zhruba 1,8 milionu korun.   Více zde.

 

Tři majitelé autobazarů prodávali „omlazená“ auta. Vydělali 11 milionů

Policie zadržela tři muže z Českobudějovicka, kteří padělali doklady k desítkám aut dovezených ze zahraničí. Jejich prodejem získali 11,3 milionu korun.   Více zde.

 

Nákupem vozidla to nekončí – chraňte své vozidlo před zloději!

  Cebia SAT je moderní, komplexní řešení satelitního zabezpečení a hlídání automobilů.  cebia sat

 

 

   Buďte nároční a vyžadujte

   kvalitní systém!

     Více informací na www.cebia.cz

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz