Příběh čtenáře: Moje zkušenost

Náš čtenář Pavel (jméno bylo změněno) se nám svěřil se svým příběhem: "Automobil jsem si vybral podle internetového inzerátu. Protože v Praze pracuji, hned jsem se na něj jel podívat. Vozidlo se mi líbilo, v bazaru slíbili, že zajedeme na diagnostiku, abychom zjistili, zda je auto v pořádku, ujistili mně, že je po servisu. Technický průkaz jsem neviděl, protože mi vysvětlili, že vozidlo chtěl koupit nějaký cizinec a sešlo z toho, takže se musí techničák vystavit nový. Zkušební jízda proběhla v pořádku, žádné vady se neprojevily. Diagnostika se stále odkládala, že není přítomen vedoucí. Bohužel jsem uvěřil a domluvili jsme se, že tam ještě sjedeme po uzavření smlouvy. Nakonec jsem zakoupil vozidlo VW Multivan. Pár dní stálo na parkovišti, na konci týdne jsem s ním odjel domů, z Prahy je to 170 km. Už jsem pomalu nedojel. Vozidlo po 100 kilometrech nejelo a posledních 70 kilometrů jsem jel snad 30 km/h. Se známým jsem se domluvil, že mi přes víkend natočí diagnostiku, abych zjistil, proč auto nejede. Diagnostikou jsme zjistili tyto chyby - špatná regulace turba, brzdový spínač, druhý válec a chyba řídící jednotky motoru a kromě toho ještě stav tachometru 330 616 km místo 136 000 km. Hned jsem jel auto vrátit a chtěl jsem i odstoupit od smlouvy. V bazaru mi řekli, že to nepřipadá v úvahu, že vezmou vozidlo jedině do komisního prodeje. To jsem nechtěl. Vzali jsme auto do servisu, kde udělali znovu diagnostiku a všechny vady se potvrdili. Na místě jsme se domluvili, že vozidlo nechají opravit, oprava bude stát 20 000,- a chtěli po mně polovinu zaplatit. Řekl jsem, že zaplatím nejvíce 5 000,- Kč. Vozidlo mělo být do dvou dnů opraveno. To se nestalo, vozidlo se opravovalo skoro měsíc. Nikdo se neozval, v bazaru mi nebrali telefony. Nakonec jsem se do servisu rozjel a tam mi řekli, že už auto bazar odvezl. V bazaru mi odmítli automobil vydat, pokud nezaplatím polovinu z opravy to je 13 000,- Kč. To jsem zaplatit nechtěl, jelikož závady nebyli mojí vinou. A potvrdil jsem, že zaplatím nejvíc těch 5000,- Kč, jinak ať mi vrátí peníze a auto si nechají. Na přetočené kilometry mi jen řekli, že tam mají 30 aut a víc než polovina má tachometr přetočený. Ještě jsem podle technického průkazu zjistil, že auto není vyrobeno v roce 2005, jak v bazaru uvedli, ale jeho první registrace byla až začátkem roku 2004. Nakonec jsem s bazarem podepsal smlouvu o zprostředkování prodeje, abych dostal zpět aspoň peníze, které jsem za vozidlo zaplatil. Nevím, jestli jsme udělali dobře, ale o auto už po těch peripetiích nestojím. Vím, že jsem udělal spoustu chyb, obrátil jsem se i na dva advokáty, ti mi řekli, že by to bylo asi hodně složité a trvalo by to hodně dlouho. Doufám, že už je opravdu konec tohoto nechutného handrkování.           Více zde.

 

Podvodník si přišel na dva miliony

Obvinění z trestných činů zpronevěry, podvodu a padělání a pozměnění veřejné listiny předal vyšetřovatel bývalému externímu zaměstnanci teplického autobazaru. Obviněný, který se živil nákupem a prodejem motorových vozidel připravil nejméně 14 osob o více jak dva miliony korun.   Více zde.

 

Jak bezpečně pořídit ojeté vozidlo

Existuje ideální varianta na bezpečný nákup ojetého vozidla, abychom se vyhnuli následným reklamacím a soudním sporům? Ohledně ochrany vašich zájmů při nákupu ojetého vozidla odpovídal v interview Zbyněk Veselý, předseda Sdružení SOVA. Cílem SOVA je pomáhat zákazníkům, kteří si kupují ojetá auta a stávají se oběťmi triků nepoctivých bazarů nebo individuálních dovozců. SOVA chce radit lidem s konkrétními problémy, a to nejen v Praze, ale po celé České republice. K založení Sdružení na ochranu majitelů automobilů - SOVA jsme se rozhodli v okamžiku, kdy jsme získali osobní neblahé zkušenosti s nákupem nekvalitních ojetých aut, zejména z dovozu. Zjistili jsme, že jsme se v této situaci neocitli zdaleka sami a že situace na českém trhu s ojetými auty je opravdu vážná.    Více zde.

Nákupem vozidla to nekončí – chraňte své vozidlo před zloději!

  Cebia SAT je moderní, komplexní řešení satelitního zabezpečení a hlídání automobilů.  cebia sat

 

 

   Buďte nároční a vyžadujte

   kvalitní systém!

     Více informací na www.cebia.cz

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz