Rozsudek v kauze Globus Car: potvrdil se prodej aut kriminálního původu v Auto ESA

Padl rozsudek v případu podvodného autobazaru Globus Car. V něm vznikla více než 130 poškozeným majitelům vozů škoda 20 milionů korun. Drtivá většina aut prošla bazarem Auto ESA, který je prodal novým majitelům. Definitivně se tak potvrdilo jedno z hlavních tvrzení, kvůli kterým Auto ESA žaluje naše sdružení. Soud potvrdil, že Zdeněk Kazda bral od majitelů auta do komise a ačkoliv jim za ně nezaplatil, většinu jich prodal do jiného bazaru a tím se dopustil trestného činu. Peníze se ztratily neznámo kam. Většinu aut vykoupil bazar Auto ESA, který je také obratem hned prodal novým majitelům. "Z toho jasně vyplývá, že bazar Auto ESA prodával vozy kriminálního původu," uvedl předseda SOVA Zbyněk Veselý. Dokonce sám bazar připustil, že kontrola původu vozů nebyla dostatečná: "Kupovali jsme s tím, že za ně Globus Car zaplatil. Bohužel jsme tehdy u původních majitelů neověřovali, jestli to je pravda," uvedl pro MF DNES mediální zástupce Auto ESA Jan Kučmáš. "Jednoho dne přijela policie a začala kontrolovat auta. Když skončili, na ploše jich zůstalo dvacet jedna, u nichž se zjistilo, že je Globus Car původním majitelům nezaplatil," uvedl Kučmáš. V té době psali do sdružení SOVA e-maily zoufalí majitelé, kteří viděli své vozy na ploše bazaru, ale neměli šanci je dostat zpátky. Podle informací MF DNES se Auto ESA s původními majiteli dohodlo na odškodnění, které odpovídalo hodnotě vozu. Autobazar se však podle Zbyňka Veselého takto nechoval od začátku a odškodnění rozhodně nedostali všichni. "Hlásili se nám lidé, kteří svůj vůz objevili na ploše bazaru a snažili se to řešit. Jenže nikdo se s nimi bavit nechtěl," říká Zbyněk Veselý. Vozů z Globus Caru se navíc v Auto ESA neprodalo pouze 21, ale celých 172. Je otázkou zda odškodnění dostali všichni. "Chtěl bych tímto poradit všem, kdo v kauze Globus Car přišli o vůz tak, že byl prodán přes Auto ESA a bazar jim žádné odškodnění dosud nevyplatil, aby se na něj s žádostí o kompenzaci co nejrychleji obrátili," uvedl Veselý. "Jinak se peněz za své auto s největší pravděpodobností už nikdy nedočkají," dodal. Podle sdružení SOVA případ Globus Car ukázal, jak nebezpečný může být komisní prodej jak pro prodávající, tak pro kupující. "Prodávající nedostali zaplaceno a kupující jezdí ve vozech, které byly předmětem kriminálního jednání," dodal Veselý. Více zde.

Novela DPH proti podvodům s dovozovými ojetinami

Novela zákona o DPH, která bude platit od 1. dubna, přináší důležitou změnu, jež by mohla pomoci při potírání podvodů s neplacením daní při dovážení ojetin ze zahraničí. V současnosti často firmy, založené jako "bílí koně" nakoupí v zahraničí vozy bez DPH a prodají je některému českému autobazaru. Následně v ČR neodvedou DPH. Podle nového zákona by v takovém případě mohl finanční úřad vymáhat dlužnou DPH po odběrateli, který vozy od "bílého koně" koupil. "Zákazníci by měli po bazarech vyžadovat doklad o tom, jak byla za vůz zaplacena DPH. Jinak by mohlo hrozit, že se stanou součástí podvodu," uvedl předseda SOVA Zbyněk Veselý.

 

Stará auta už brzy nebudou smět do měst bez poplatku

Poslanecká sněmovna by již během března měla projednat nový zákon na ochranu ovzduší. Podle něj by nesměla vjíždět do centar měst auta s vysokými emisemi bez zakoupení speciální nálepky. Obdobný systém funguje v Německu. Podle sdružení SOVA by toto opatření mělo přispět k rychlejšímu omlazení přestárlého autoparku v ČR a zabránit dovozům starých ojetin ze zemí EU.

Cebia – Váš poradce při nákupu ojetého vozidla!

 

DM reklama cebia
  • prověření historie ojetého vozidla na internetu
  • - systém AUTOTRACER, www.zkontrolujsiauto.cz

  • fyzická prohlídka vozidla - potvrzení originality identifikátorů
  • - služba VINTEST

  • dokladová prověrka vozidla v zahraničí
  • - služba PROVIN

  • široká škála zabezpečovacích systémů
  • - pískování skel, mechanické zabezpečení a satelitní střežení a monitorování vozidla Cebia SaT

 

Více informací na www.cebia.cz nebo www.zkontrolujsiauto.cz

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz