Příběh čtenáře: Koupil jsem kradený vůz

Před pár měsíci jsme zakoupil vůz Škoda Octavia v menším bazaru. O tom, že je auto dovezené ze zahraničí jsem si předem zjistil přes VIN karosérie přes známou na STK. Koupí tohoto vozu jsem se stal druhým majitelem tohoto vozu v ČR. První majitel je spolumajitelem autobazaru, který vozidlo přihlásil a registroval na své jméno. Na protiúčet jsem zanechal autobazaru své staré vozidlo. Veškeré vyřízení proběhlo bez problémů. Auto jsem si pořídil na splátky a půjčku zprostředkoval autobazar.

Když jsem chtěl auto po té co mě autobazar zaslal technický průkaz přihlásit, tak mě na registru vozidel informovali, že auto je hledané a pravděpodobně kradené. Zašel jsem na policii a ta potvrdila, že auto bylo ukradené v Belgii a okamžitě jej zabavili. Kontaktovali Belgické úřady a původní majitelka, které bylo vozidlo odcizené žádá o jeho navrácení. V dalším postupu jsem byl policií odkázán na okresní státní zástupkyni, která měla rozhodnout, zda vozidlo vydá do Belgie nebo ne.

Po týdnu přišel od státní zástupkyně dopis a jen z toho co jsem pochopil je situace taková, že jsme majiteli vozidla oba dva. Policie dále případ šetří a jen mě dala radu, že si mám vzít právníka a o vozidlo se více méně soudit, že někdo odstoupit musí. Momentálně jsem tedy v koncích a vůbec nevím jak záležitost řešit. Odstoupit od smlouvy pravděpodobně nemohu, jelikož nemohu vozidlo vrátit.

Viník této situace není zjištěn a pochybuji o tom, že policie případ došetří a najde pachatele tohoto podvodu, kterým je očividně autobazar, nebo 1. majitel tohoto vozidla. Autobazar záležitost předal svému právníkovi, který řekl, že bude tuto situaci řešit, ale samozřejmě asi ve prospěch autobazaru. Momentálně mě běží splátkový kalendář, který budu muset splácet a ještě jsem přišel o dvě auta. A já jako poškozený bych si měl ještě najmout právního zástupce což si bohužel nemohu dovolit.    Více zde.

 

Podvodům s ojetými auty novela zcela nezabrání

Snížit legalizaci kradených aut u nás by měla novela, která začne platit již v létě. Podle odborníků ale chybí opatření, jež by zabránilo přihlašování aut na padělané doklady.   Více zde.

 

 

Registrace dovezených ojetých vozů v ČR loni klesly

Registrace dovezených ojetých vozů v ČR loni klesly meziročně o 5,6 % na 124 343. Největší podíl držely s 37,83 % automobily se stářím od pěti do deseti let.  Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů. Více zde.

 

 

Internetový podvodníci ze zahraničí neztrácejí "zájem" o české ojetiny

Zveřejněný email našeho čtenáře Marka, který upozorňuje na falešného kupce na internetu. Více podrobností o těchto podvodech najdete na našem webu.  Vice zde.

Nákup auta nemusí být sázka do loterie!

 

DM reklama cebia

    Využijte služby Cebia:

  • PROVIN prověření původu vozu ze zahraničí

  • VINTEST = jistota originálu

  •                   - fyzická prohlídka vozu, potvrzení originality identifikačních znaků

  • systém AUTOTRACER – prověření historie ojetého vozidla on-line na internetu

  • Více informací na www.cebia.cz nebo www.zkontrolujsiauto.cz

 

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz