Budou krachovat další malé bazary, ojetiny ze zahraničí zdražují

Barevné vlaječky, plakáty lákající na levné povinné ručení a řady stojících aut. Takový je klasický obrázek malých českých autobazarů, které se však v posledních letech potýkají s nedostatkem prodejů. V loňském roce jich skončila stovka a letos nebude statistika zřejmě o nic milosrdnější. Vaz prodejcům láme velká konkurence, klesající ceny a především pošramocená pověst zapříčiněná mnohdy nekalými praktikami při prodeji vozu.

Na růžích nebudou mít malí prodejci vozů ustláno ani příští rok. Kromě konkurence totiž svou roli sehraje i devizová intervence, která bude znamenat pro bazary, které si vozy tahají ze zahraničí, zvýšené ceny. Na druhou stranu je trh s ojetinami přesycený a úbytek prodejců mu může prospět. Necelá polovina autobazarů nepřežije na trhu déle než pět let. Navíc nyní bude zákazník odrazen možná i cenou, která se u dovezených vozů ze zahraničí může zvednout o desetitisíce, u luxusních aut i o statisíce korun. Nejvíc ojetých aut se z ciziny dováželo těsně před krizí.

V roce 2008 se přes hranice k novým majitelům dostalo 230 tisíc vozů. Od ledna do listopadu loni jich bylo skoro o polovinu míň. Menší výdělky však mohou vést k nekalým praktikám, kdy se prodejci snaží hodně vydělat i na vozech, které podle stavu tachometru a opotřebení už službu dávno odvedly. "Může vzniknout tlak na takové ty nekalé praktiky, jako je stáčení tachometru, podvody s DPH a případně i omlazování vozů," doplnil na závěr Veselý.

redaktorka: Barevné vlaječky a řady vystavených vozů. Podobných malých prodejců ojetých aut je v České republice kolem 1300. Příliš velká konkurence jejich počet ale rok od roku snižuje. I tak je trh pořád přesycený.

Zbyněk VESELÝ, předseda rady Sdružení na ochranu vlastníků automobilů: Myslím si, že pokud bysme hovořili o nějaké polovině takového množství, tak by to pořád bylo dostačující.

redaktorka: Necelá polovina autobazarů nepřežije na trhu déle než pět let. V roce 2014 by se jejich životaschopnost mohla ještě zkrátit. Auta z dovozu totiž podraží. U těch luxusnějších se cena kvůli silnému euru bude zvedat i o statisíce korun. A to může některé zákazníky od koupě odradit.

Zbyněk VESELÝ, předseda rady Sdružení na ochranu vlastníků automobilů: Může vzniknout tlak na takové ty nekalé praktiky, jako je stáčení tachometrů, podvody s DPH a případně i omlazování vozů.

redaktorka: To se ale netýká jen autobazarů. Objevily se i případy, kdy se k podobným praktikám uchýlily i autorizované prodejny. Jejich zaměstnanci se pokoušeli prodat ojetá auta jako nová.  

Pokračování zde.

 

 

Podvodné inzeráty na ojetá auta

 

 

Máte zálusk na ojeté auto a prohledáváte nejrůznější inzeráty? Tak teď dávejte dobrý pozor. Na Internetu se objevily nabídky na skvělé vozy za pořádně výhodné ceny. Nechte se nalákat a nebudete se stačit divit. Asi tušíte jak. Auto nikdy neuvidíte a navíc zchudnete o desítky tisíc korun. Vice zde.

 

Osobní zkušenost s nehorázným podvodem

 

Také jste si mysleli, že v době sdílených a snadno dostupných servisních databází se stáčení tachometrů týká nanejvýš patnáctiletých „vylítaných“ bavoráků? Bohužel můžete naletět i se zánovní octavií! Stáčení tachometrů je věčné téma. Letité pranýřování autobazarů i dovozců za tento typ podvodu by jistě bylo účinnější, kdyby trochu neplatilo, že lid chce být klamán.   Vice zde.

 

Jak majitel autobazarů připravil lidi i firmy o miliony

 

Z podvodů, kterými podle obžaloby způsobil škodu téměř 20 milionů korun, se u u krajského soudu v těchto dnech zodpovídá David Kracík. Státní zástupce ho viní, že při svém působení ve dvou pardubických autobazarech připravil v roce 2011 a 2012 o peníze či auta desítky lidí a firem.           Vice zde.

 

Nákup auta nemusí být sázka do loterie!

 

DM reklama cebia

Využijte služby Cebia:

                  - fyzická prohlídka vozu, potvrzení originality identifikačních znaků

Více informací na www.cebia.cz nebo www.zkontrolujsiauto.cz

  • PROVIN prověření původu vozu ze zahraničí

  • VINTEST = jistota originálu

  • systém AUTOTRACER – prověření historie ojetého vozidla on-line na internetu

 

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz