Novela zákona umožní prodávajícím přeregistraci vozu i bez spolupráce s novým majitelem

Pokutování prodávajících za cizí přestupky a sankce ve výši 50 000 Kč za nezrealizovaný převod auta bude minulostí

Riziko prodávajících, že je potká nemilé překvapení v podobě pokuty za případný přestupek spáchaný novým majitelem auta, který ho nepřepsal na sebe, se pravděpodobně po prvním květnu, nejpozději po prvním červnu výrazně sníží. Novela zákona č. 56/2001 sb. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích umožní prodávajícímu přeregistrovat vůz i bez součinnosti kupujícího. Vyřeší se tak problémy mnoha prodávajících, kteří byli proti nedbalosti nových vlastníků zcela bezbranní.

Novela zavádí nový instrument povinnosti převodu, o který může požádat prodávající a nepotřebuje k tomu spolupráci kupujícího. Dle aktuálního právního stavu se musí obě strany buď dohodnout a jít na úřad společně, anebo vyřídit přepis na základě plné moci. Pokud tak neučiní, hrozí oběma stranám pokuta až do výše 50 000 Kč bez rozdílu, nezáleží na tom, kdo z nich pochybil. Zjištění, zda k převodu došlo, vyžaduje iniciativní podání oficiální žádosti na registr, které žadatele vyjde na 50 Kč. Dle novely zákona může prodávající podat žádost samostatně a i když kupující nebude spolupracovat, registr ho zapíše jako nového vlastníka, vystaví osvědčení o registraci a technický průkaz. Novému majiteli tímto propadnou doklady a vystavuje se riziku postihu.

„Sdružení SOVA změnu velmi vítá. Chodí nám velké množství stížností a žádostí o radu od prodávajících, kteří se spolehli na kupujícího a na základě plné moci jej nechali vyřídit převod auta v zastoupení. Ten tak neučinil a původnímu majiteli například přišla pokuta za cizí dopravní přestupek anebo je na něm vymáhána odpovědnost za škodu způsobenou tímto vozidlem, kterému po prodeji vypověděl povinné ručení. Tato situace je pro prodejce značně nepříjemná, protože mu mimo pokuty anebo náhrady škody hrozí ještě sankce až do výše 50 000 Kč za to, že vůz nepřevedl,“komentuje situaci předseda Sdružení SOVA Zbyněk Veselý.

Prodávajícím dává novela do rukou novou možnost, jak se vyhnout zbytečným problémům. „Tato úprava sice od prodávajících vyžaduje jistou dávku aktivity, ale za vyhnutí se případným pozdějším problémům a finančním postihům to bezpochyby stojí. Je pouze na nich, zda jej začnou využívat,“ uzavírá Veselý.

Podvodníci nabízejí auta po síti

Kriminalisté varují před podvodnými nabídkami ojetých vozidel na internetu.

„Před lety jsem hledal ojetý vůz a samozřejmě, že i přes internet. Některé nabídky byly opravdu lákavé. Až moc," svěřil se dvaačtyřicetiletý Jan z Jablonecka.

Nakonec se vydal na obhlídky klasických autobazarů. Uspěl a je spokojený.

Méně štěstí měl třiačtyřicetiletý Liberečan, který se nechal zlákat nabídkou krásné Audi na internetovém bazarovém portálu. Je „lehčí" o více než sto padesát tisíc korun.

PRÝ TO BYLI NĚMCI

Po nalezení inzerátu prodejce kontaktoval. Domluvil se s ním na způsobu platby i doručení vozidla do místa jeho trvalého bydliště, které měla zajistit spediční služba. „Podle instrukcí poukázal částku 5 600 euro na účet, který byl veden u slovenské banky. Následně mu prodejce zaslal detailní informace související s uzavřenou smlouvou včetně ID zakázky, pod kterým může sledovat pohyb vozidla," přiblížila policejní mluvčí Ivana Baláková.

Celý článek najdete zde.

Nákupem vozidla to nekončí – chraňte své vozidlo před zloději!

Cebia SAT je moderní, komplexní řešení satelitního zabezpečení a hlídání automobilů.  cebia sat

Buďte nároční a vyžadujte

kvalitní systém!