ZAK TV: Každé druhé auto dovezené ze zahraničí má stočený tachometr. Lidé na Plzeňsku musejí být na pozoru.

 

Až 60 % aut dovezených ze zahraničí má stočený tachometr. Vzhledem k blízkosti hranic se objevuje hodně stočených vozů z dovozu právě na Plzeňsku. Jaká jsou rizika při koupi dovozové ojetiny a na co si dát pozor, se dozvíte v následující reportáži.

Redaktor:

Počet aut se stočenými kilometry jsou alarmující. Každé druhé auto dovezené ze zahraničí má buď stočený tachometr, nebo padělaný rok výroby. Při koupi ojetého vozu z dovozu je přitom velmi složité zjistit stav tachometru. Nemá totiž v Čechách žádnou historii.

Jan DRYÁK, manažer marketingu a PR, Cebia

Je to velmi složité a velmi často až nemožné. V Evropě je vozový park nějakých 290 milionů a těchto 290 milionů vozidel je servisováno řádově v nějakých 300 tisících servisních místech. Tak si umíte představit, jak obrovský systém by to musel být.

Jiří GRUND, předseda Asociace obchodu ojetými automobily

Když si koupíte auto v Německu a zaregistrujete ho v České republice, tak když mezi tou registrací někdo změní stav tachometru, tak nemáte šanci se to dozvědět a ten stav, který je zapsán při české registraci, tak je v podstatě legalizovaný.

Miroslav BROŽ, redaktor

Při koupi ojetého vozu je tedy vždy důležité ptát se na původ a vybírat jen u zavedených prodejců s kvalitním zázemím pro detailní kontrolu auta. Konkrétně na Plzeňsku je totiž rizikových aut dovezených z Německa celá řada.

Jiří GRUND, předseda Asociace obchodu ojetými automobily

Lidi by si měli dávat pozor na to, jaký je původ auta, jaká je jeho servisní historie a vždycky, když je servisní historie z České republiky, tak jsme schopni si v českém prostředí najít daleko více zdrojů, co se s tím autem dělo, jestli se opravovalo, jestli bylo nabourané, co v tom Německu z velké většiny je mnohem větší problém.

Miroslav BROŽ, redaktor

To potvrzuje i Zbyněk Veselý ze Sdružení na ochranu vlastníků automobilů. Problém by vyřešila centrální databáze na úrovni Evropské unie. To je ale podle něj hudba budoucnosti.

Zbyněk VESELÝ, předseda Sdružení na ochranu vlastníků automobilů

Jakýkoliv údaj, nejenom centrální databáze, který se pravidelně a efektivně sbírá a zaznamenává, tak samozřejmě pomůže potom při prověřování historie vozu.

Celá reportáž zde.

Zájemci o ojetiny pozor! Podvody s inzeráty na ojetá auta se pořád nepovedlo zastavit

 

Podvodní prodejci ojetin se nevzdávají, i nadále inzerují na českých serverech, kde nabízejí k prodeji zdánlivě výhodné vozy. Na poslední takovýto případ upozornil spotřebitel sdružení SOVA v nedávné době, kdy podvodník inzeroval Škodu Octavii na serveru Annonce.cz.

Na první pohled hezké pětileté auto s nájezdem 117 000 km, automatickou převodovkou v bohaté výbavě a za lákavou cenu 142 300 Kč. Tahle zajímavá nabídka bez přímého kontaktu na prodávajícího se ale mohla lehce proměnit v černou můru pro zájemce. Po první reakci na inzerát totiž následoval klasický scénář podvodu. Prodávající lámanou češtinou vysvětloval, že se přestěhoval do zahraničí, auto potřebuje prodat, zajistí jeho přepravu s pomocí přepravní společnosti do Čech, aby si jej mohl kupující vyzkoušet.

Prodávající se zároveň snažil v zájemci vzbudit důvěru.„Musím najmout společnost, která bude schopna zpracovat všechny doklady a doručit auto na vaši adresu. Zaplatím vám náklady na doručení, takže se o to nemusíte bát. Budete mít 5 dní prohlídky, kdy můžete zkontrolovat jak auto, tak dokumenty, abyste zjistili, že je vše v pořádku,“ tvrdil v mailu údajný prodejce.

Celý článek zde.

Vyzkoušejte systém AUTOTRACER = komplexní info o vozidlech a jejich historii.

 

DM autotracer

Vybíráte vozidlo a nevíte, které je to pravé?

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz