Lavina dovážených ojetin s falešnými technickými průkazy

Cizinecká policie ČR objevila nejméně 400 padělaných technických průkazů . Podle policie se lze nákupu vozidla se zfalšovaným technickým průkazem vyhnout jedině pokud nebudeme kupovat ojetiny dovážené ze zahraničí. "Akce se jmenuje Čistka, začala v prosinci a bude pokračovat v následujících měsících. Doposud naši specialisté na doklady zkontrolovali v republice pouze třetinu všech uložených registračních dokumentů," řekla mluvčí pražského ředitelství cizinecké policie Kateřina Rendlová. Zatím policisté prověřili přes 70 000 spisů. Škodu způsobenou manipulací s doklady odhadují na 150 milionů korun. Konečná čísla akce Čistka oznámí v létě. "V tomto případě se jedná o mezinárodní dobře organizované skupiny, kde každý má své jasné místo a své jasné úkoly," dodal mluvčí Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták. Nové doklady dostala auta ukradená v zahraničí a dovezená do tuzemska. Jak mluvčí vysvětlila, zloděj přerazí VIN kód a jde s falešným německým, španělským či jiným technickým průkazem přihlásit auto na magistrát. Padělky jsou tak věrné, že je úředníci nerozeznají a vydají české originály. "Laik nemá šanci poznat přeražené číslo VIN. Jediná prevence je nekupovat ojetá auta ze zahraničí," uvedla mluvčí. Zloději si prostě jen obstarají doklady od už sešrotovaného vozidla, které nikomu nechybí. VIN kód vozu z pravého technického průkazu pak zloději v dílně vyrazí na karoserii ukradeného auta. Každý případ padělání je jiný a způsobů je mnoho. Byly i případy, kdy byly neoprávněně vyplněny "bianco" formuláře, tedy originály technických průkazů. Zde celníci pracovali s různými srovnávacími databázemi. Jestli přijdou řidiči kradených vozů o svůj majetek, to záleží na orgánech činných v trestním řízení. "Pokud by se prokázal podvod, padělání a tak podobně, úřady mohou vozidlu zrušit schválení technické způsobilosti, vůz může být vyřazený z evidence nebo dokonce zabavený. Ale to bude záviset na prokázání skutečností u každého jednotlivého případu," vysvětlil mluvčí magistrátu Jan Kopál. Loni bylo do Česka dovezeno přes 140 tisíc osobních a lehkých užitkových aut. Prověřování jejich původu ukazuje, že skoro každé druhé má upravený tachometr a každé páté může být kradené. "Je to obrovský byznys. Uvědomme si, že škoda jenom v rámci České republiky se ročně pohybuje okolo částky dvou miliard korun," podotkl Hanták.           Více zde.

Přetáčení tachometrů zůstane beztrestné!

Neoprávněný zásah do tachometru, tzv. přetáčení, zůstane i v budoucnu beztrestné. Koaliční poslanci totiž zamítli sociálnědemokratický návrh, který počítal až s desetiletým trestem odnětí svobody. Proti normě hlasovalo 63 ze 119 přítomných.   Více zde.

 

Autogang u Prahy legalizoval kradené ojetiny z Německa

Policie dosáhla jednoho z největších úspěchů v boji proti gangu automobilových zlodějů. Odhaduje se, že způsobená škoda je v řádu desítek milionů korun, to by znamenalo rozprášení největší kriminální skupiny za poslední dekádu. Způsob krádeží zatím nemá v Česku obdoby. Policie také prověřuje podezření, že gang některá kradená auta vybavil českými dokumenty, tedy dokázal měnit čísla motorů a falšovat technické průkazy. Kolik takových aut jeho členové v Česku prodali, zatím není jasné.   Více zde.

 

Podnikatel prodal ojetá auta, majitelům ale nezaplatil

O auta i o peníze připravil motoristy ostravský obchodník s ojetými vozy. Auta, která mu lidé svěřili do prodeje, obratem prodal. Na peníze ale lidé v mnoha případech čekají dodnes marně.   Více zde.

Nákupem vozidla to nekončí – chraňte své vozidlo před zloději!

  Cebia SAT je moderní, komplexní řešení satelitního zabezpečení a hlídání automobilů.  cebia sat

 

 

   Buďte nároční a vyžadujte

   kvalitní systém!

     Více informací na www.cebia.cz

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz