SOVA už deset let pomáhá majitelům ojetých vozů proti trikům bazarů

„Bezprostředním impulzem pro založení sdružení byly negativní zkušenosti několika přátel s nákupem ojetiny,“ uvedl Zbyněk Veselý. Od roku 2004 tak SOVA jako specializované spotřebitelské sdružení v oblasti ochrany práv zákazníků prodejců ojetin poskytuje poradenství občanům, kteří se stali obětmi triků nepoctivých odborníků s ojetinami.

Prakticky největší kriminální kauzou, se kterou se SOVA potýkala, byl případ Globus Car. Tehdy z tohoto pražského bazaru zmizelo téměř dvě stě aut. Většina jich byla okamžitě prodána přes bazar Auto ESA novým majitelům.

Přístup autobazaru Auto ESA k zákazníkům se od kauzy Globus Car příliš nezlepšil. „Na tento autobazar nám přicházejí velmi četné stížnosti, a to zejména na prodej vozů s přetočeným tachometrem. Pro ilustraci jsme jednoho zákazníka, který si takový vůz zakoupil, požádali, aby ho přivezl na tuto tiskovou konferenci na ukázku. Tato Škoda Octavia stojí přímo před budovou Autoklubu. Byla stočena na 155 000 km z původních 311 000 km. Cena vozu se v takovém případě mohla lišit až o 70 000 korun a to je škoda, která byla způsobena zákazníkovi,“ poznamenal Veselý.

Sdružení SOVA má indicie, že takovéto vozy pocházejí zejména z dovozů ze zahraničí. Každý měsíc je do ČR dovezeno asi 12 000 ojetých vozů a většina z nich je stočených. Proto se SOVA rozhodla pomoci zájemcům o ojeté vozy a vyvinula speciální systém, který postupně dokáže ověřit údaje o historii nájezdu kilometrů ojetin v zahraničí. V nejbližší době bude tento systém zpřístupněn. „Podařilo se nám dát dohromady údaje z více než dvaceti serverů . Jedná se zejména o data z aukcí ojetin po celé Evropě. Každý měsíc shromažďujeme přibližně 30 tisíc údajů o stavech tachometrů. Na našich nových webových stránkách jsme dnešním dnem zdarma zpřístupnili možnost v tomto systému ověřovat vozy podle VIN. Doporučujeme každému, kdo by si chtěl koupit ojetý vůz ze zahraničí, aby si v našem systému ověřil, zda nemá stočený tachometr,“ doporučil Veselý.

Boj proti přetáčení je však stále komplikovaný i na domácí půdě. V loňském roce v Poslanecké sněmovně neprošlo ustanovení o zákazu manipulace s tachometrem. Sdružení SOVA po třech letech opět provedlo internetový průzkum firem, které veřejně manipulace s tachometrem nabízejí. „Přestože jsme již několikrát upozorňovali, že je na internetu tato služba naprosto beztrestně nabízena, stále jsme našli minimálně třicet firem, které vám za pár stokorun na tachometru nastaví libovolnou cifru. Myslím, že když bylo možné zlikvidovat growshopy, mělo by jít zlikvidovat i „kilometro-shopy. Proto naše sdružení tyto seznamy dnes zaslalo ČOI,“ řekl Veselý.

Při koupi vozu z Belgie vyžadujte Car-Pass

Sdružení SOVA obdrželo zajímavý e-mail od pana Františka Trachty, který upozorňuje na podvody, kterých se dopuštějí dovozci vozů z Belgie.

"Tamější legislativa vyžaduje, aby každé prodávané ojeté auto mělo tzv. Car-Pass, což je výpis vývoje km v průběhu času - stav km se zapisuje do centrální databáze při technických prohlídkách, ale i třeba při výměně pneumatik. Všiml jsem si, že naši dovozci existenci tohoto dokumentu zatajují, což může být z toho důvodu, že aktuální stav tachometru neodpovídá skutečnosti," napsal pan Trachta.

Sdružení SOVA proto doporučuje ověřit si vždy zemi původu dováženého vozu, a pokud se jedná o import z Belgie, vyžadovat předložení Car-Passu. Více najdete zde.

 

Nová Příručka pro koupi ojetiny je na světě

Více informací o tom, jak odhalovat triky prodejců ojetých automobilů najdete v příručce SOVA pro bezpečnou koupi ojetiny na www.sdruzeni-sova.cz/prirucka.pdf. Tato příručka, která již popáté vznikla ve spolupráci s Ministerstvem vnitra, Ministerstvem dopravy, společností Cebia a Českou kanceláří pojistitelů, bude distribuována na STK, na referáty dopravy pověřených obcí a na vyžádání občanů přes náš web.

Vyzkoušejte systém AUTOTRACER = komplexní info o vozidlech a jejich historii.

 

DM autotracer

Vybíráte vozidlo a nevíte, které je to pravé?

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz