SOVA při hledání „stočenek“ odhaluje triky autobazárníků: inzerci více vozů na jeden kód VIN

 

Zhruba po roce a půl projektu porovnávání zahraniční a domácí inzerce vozů na autoserverech sdružení SOVA odhalilo téměř 3300 stočených aut s celkovou sumou 173 milionů „ubraných“ kilometrů. Vedlejším produktem projektu je pak zjištění nového typu podvodu s ojetými vozy – inzerce více aut na jeden VIN. 

 

"Logika projektu je jednoduchá - na zahraničním serveru, kde je vůz inzerovaný, zaznamenáme stav kilometrů a pak jen čekáme, kdy se auto objeví v inzerci ojetých aut v tuzemsku. Pokud je stav kilometrů nižší, je jasné, že došlo k manipulaci s tachometrem.Celková suma stočených kilometrů je již přes 173 milionů a počet vozů téměř 3300. Obě cifry rostou každý den," uvedl předseda Sdružení SOVA Ing. Zbyněk Veselý.

Držitelem smutného rekordu je zatím škoda Fabia rok výroby 2005, která byla stočena o 262.000 km. "Je vidět, že drzost prodejců nezná mezí a jejich výdělky na tomto podvodu musejí být astronomické. To je asi důvod, proč se nyní naše sdružení stává cílem útoků různých autobazarů, jimž jsme "šlápli na kuří oko"," zdůraznil Veselý.

Na projekt zveřejňování stočených vozů má SOVA i pozitivní reakce přímo z trhu ojetých aut. "Ozývají se nám poctivé autobazary, které nám hlásí podezřelé vozy. Stejně tak nám posílají tipy i řadoví zákazníci. Tak získáváme důležitá data, na základě kterých jsme schopni odhalit více zmanipulovaných vozů," řekl Veselý.

V rámci projektu Sdružení SOVA odhalilo mimo jiné i nový trik, který zásadním způsobem mate potenciální zákazníky. „Na některých serverech se inzerce platí za každý inzerovaný VIN. Někteří prodejci se snaží snížit svoje náklady tím, že pod jedním VINem postupně inzerují více automobilů, navíc stočených. Při prověření VINu ovšem samozřejmě celkové údaje o vozidle nesedí. Takových případů jsme zaznamenali přes šest stovek. Je zvláštní, že tito prodejci jsou na nás poměrně agresivní, ačkoliv používají praktiku, která by se dala nazvat minimálně klamavou reklamou, a navíc porušují pravidla spolupráce s inzertními autoservery,“ upozornil Veselý. 

Více najdete zde.

Levné vozy z ciziny pořád nacházejí své oběti

 

Mezi inzeráty na prodej ojetého vozu se objevují i nabídky podvodníků, jejichž cílem je pouze vylákat peníze. Někteří kupující nedokáží výhodné koupi odolat a zálohu pošlou - poté ji ani vůz už neuvidí. Pozor by si lidé měli dávat především na nápadně výhodné nabídky údajných cizinců a nikdy neposílat zálohu, než si vůz prohlédnou a prověří jeho historii.

 

Manažer serveru Sauto.cz František Prošek doporučuje, aby si v případě vážného zvažování koupě vozidla zájemce zjistil za mírný poplatek historii auta a následně by ho měl vidět na vlastní oči a nechat prohlédnout odborníkem, nebo alespoň někým zasvěceným ze svého okolí. Rozhodně by nikdy neměl přistoupit na to, že pošle zálohu předem.

 

„Zbystřit je nutné také v situaci, kdy e-mailová komunikace vázne. To znamená, že prodejce píše lámanou češtinou, vymlouvá se, proč není možné vůz vidět, proč se nemůže dostavit na osobní schůzku, a trvá na tom, že nejprve potřebuje zálohu v jakékoli výši,“ řekl Novinkám Prošek.

Více najdete zde.

Nákup auta nemusí být sázka do loterie!

 

DM reklama cebia

Využijte služby Cebia:

                  - fyzická prohlídka vozu, potvrzení originality identifikačních znaků

Více informací na www.cebia.cz nebo www.zkontrolujsiauto.cz

  • PROVIN prověření původu vozu ze zahraničí

  • VINTEST = jistota originálu

  • systém AUTOTRACER – prověření historie ojetého vozidla on-line na internetu

 

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz