Pozor na podvody při ověřování původu ojetých vozidel!

V posledních letech se opravdu zvýšilo povědomí veřejnosti o podvodech na trhu s ojetinami. Na nárůstu informovanosti má svůj podíl i víc aktivistů a dokonce i firem, kteří zveřejňují nejnovější triky nepoctivců a tipy jak je jim vyhnout.

Bohužel, už i v naší „branži“ se ukázalo několik černých ovcí. Jak se nedávno ukázalo, reklamou na bezplatní ověřování původu vozidel si zvyšovala popularitu i organizace, která by měla pomáhat bojovat proti nešvarům na trhu ojetých vozidel. Ve skutečnosti se však jednalo o pouhé dezinformování veřejnosti. Tuto službu totiž poskytuje zdarma více firem, a proto vůbec není průkopníkem v této oblasti. Informace o odcizení vozidla na území ČR nebo SR, jsou totiž volně a zdarma přístupné již dlouhou dobu. A prezentováním této „výjimečné“ služby pro veřejnost jako „ověřením původu“, je zcela mylná a matoucí pro veřejnost.

Zájemce o koupi vozidla si tak bláhově myslí, že tímto bezplatným ověřením získá relevantní důkaz o původu kupovaného vozu, ve skutečnosti si pouze ověří VIN v databázi leasingových společností v rámci ČR a v registru Policie ČR a SR. Tímto způsobem však neodhalí, jestli vůz nebyl odcizen v zahraničí, kde byl registrován a i podrobnější data o jeho registracích.

Sdružení SOVA tak doporučuje důkladně prostudovat, co všechno vám vlastně různé aplikace na ověřování ojetých vozidel vlastně zkontrolují. Kradené vozy jsou k nám totiž spíše dovážené ze zahraničí. U nás odcizené vozy jsou prodávány na součástky a dílce, nebo transportovány dále na východ. Proto pozor na hodnotu různých certifikátů, aby jste nebyly uvedeni do mylného pocitu bezpečí. Raději zkontrolujte vůz opravdu důkladně a rovněž i kvalitu ověření původu. Věci zadarmo totiž nemívají valnou kvalitu!  Pokračování zde.

 

 

Podvedl vás prodejce?

Prodávající se snaží prodat co nejdráže, kupující koupit co nejlevněji. To je logické, běžné a pochopitelné. V dnešní době však prodávající často nabízí něco, co není tak úplně pravda nebo vědomě zatajuje vady výrobku, aby jednoduše vydělal.Vice zde.

 

Koupila jsem kradené auto

Asi před rokem jsem si pořídila ojeté auto. Minulý víkend nás během výletu zastavila policie a provedla kontrolu vozidla. K našemu zděšení nám oznámili, že automobil je kradený a že ho musí zabavit. Vice zde.

 

Tachometry

Přetočené tachometry u ojetých aut bohužel nejsou tak vzácným jevem jako polární záře. Nový majitelé starších vozů z toho mívají oči navrch hlavy. U protočených panenek se sice nejedná ani o trestný čin, ani o podvod, stejně je ale lepší se tomuto jevu vyhnout. Vice zde.

inzerat-cebia

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz