Auto z exekuce vám zabaví

Kdybychom to vzali čistě statisticky, pak na každého desátého člověka u nás byla loni uvalena exekuce. Kdyby každý druhý pak byl majitelem auta, bylo by u nás na půl miliónu aut v exekuci. Pravděpodobnost, že koupíme právě takové auto, se tak rok od roku zvyšuje. Princip exekuce je jednoduchý. Jakmile někdo dluží a je na něj exekuce uvalena, pak nesmí nakládat se svým majetkem. A týká se to veškerého majetku, tedy i auta. „V okamžiku, kdy je dlužníkovi doručeno usnesení o nařízení exekuce, má zákaz nakládat se svým majetkem. Pokud tento zákaz nerespektuje a rychle prodá například vůz do bazaru nebo ho jeho prostřednictvím prodá, nelze tomu účinně zabránit,“ upozorňuje viceprezident Exekutorské komory České republiky Jiří Prošek. Koupě auta, na které je uvalena exekuce, znamená, že je kupní smlouva neplatná. I proto bychom se měli i v renomovaném autobazaru zajímat o to, zda na autě nejsou žádné závazky, tedy nejen leasingová smlouva, ale i exekuce. „Většina větších autobazarů vykoupené vozy prověřuje neboli lustruje na centrální evidenci exekucí,“ říká Prošek. Často však auto kupujeme přímo od majitele a v takovém případě si musíme auto nechat prověřit buď od firmy, která se tím zabývá, nebo tak učinit sami. „Všechny pravomocné exekuce, tedy ty, které byly doručeny dlužníkovi a u kterých proběhla odvolací lhůta, jsou vedeny v centrální evidenci exekucí. Tam se může kdokoliv a kdykoliv podívat a zjistit, zda proti dotyčnému není vedena exekuce. V případě, že v evidenci svého člověka najdete, doporučoval bych velkou opatrnost,“ nabádá Prošek. Přístup do centrální evidence exekucí je možný pouze přes internetové stránky ceecr.cz. Jestliže auto v exekuci koupíte, je téměř jisté, že o něj přijdete a peníze za něj budou prakticky nevymahatelné. „Přišel by na vás exekutor nebo vykonavatel exekutora a vůz by pojal do soupisu, protože na vás bylo neplatně převedeno. Vy samozřejmě máte nárok na vrácení kupní ceny, jelikož smlouva je neplatná, ale ten směřuje k exekuovanému dlužníkovi, který však většinou nemá tolik majetku, prostředků a peněz, aby vám částku vrátil. Tato situace proto nebývá zrovna příznivá,“ uzavírá Prošek. A pozor! Zapsání exekuce do rejstříku od chvíle jejího doručení dlužníkovi trvá až dva týdny. Tady tedy hrozí riziko, že se o exekuci při případné koupi nedozvíte. To však nic nemění na tom, že byste o auto následně přišli.   Pokračování zde.

 

 

Místo výhodné ojetiny muž téměř dostal kulku

Obětí loupeže se měl stát čtyřiatřicetiletý muž, který si chtěl koupit auto. Domnělí prodejci ho se slibem zkušební jízdy vylákali na okraj Českého Těšína, kde muže ohrožovali samopalem. Vice zde.

 

Kriminalisté dopadli muže, který do Česka dovážel kradené luxusní vozy

Jihomoravští kriminalisté dopadli v minulých dnech muže, který do Česka dovážel ze zahraničí kradená luxusní auta. Nejčastěji se jednalo vozy značky Audi a BMW, způsobená škoda se vyšplhala na více než osm milionů korun. Vice zde.

 

Plaketa pro nízkoemisní zóny bude za 150 korun, stará auta mají smůlu

Už příští rok v březnu se nedostanete do lázeňského města Klimkovice s většinou dieselových aut vyrobených před rokem 2006, protože nesplňují danou emisní normu. Klimkovice budou první obcí, která povolí vjezd do města jen "čistším" autům a zavede nízkoemisní zónu. Vice zde.

Bezpečnostní značení skel

 

     - snižuje riziko odcizení vozidla o 96%    

     - snadná instalace a registrace v mezinárodním informačním systému OCIS    

     - sleva na havarijním pojištění až 10%     cebia piskovani

     - levné a účinné zabezpečení, které

       OPRAVDU FUNGUJE!

 

 

                     Více informací na www.cebia.cz

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz