Zlodějské gangy lákají celá auta méně, víc je zajímají součástky

Zní to jako obehraná písnička. Každý rok dostává vláda na stůl informaci ministra vnitra, ve které je nucen konstatovat, že Česko zůstává eldorádem pro gangy, které v zahraničí, zejména v Rakousku a Německu kradou auta a u nás je legalizují. Naopak v tuzemsku se méně kradou celá auta, o to víc se však zloději masově zaměřují na součástky, například airbagy, navigace či kola. Na ponurých statistikách mnoho nemění ani fakt, že počet v Česku ukradených aut se každým rokem snižuje, neboť víc lákají právě součástky. Před deseti lety bylo v Česku evidováno 24 174 kradených aut, loni 10 403. Zato počet krádeží součástek se za stejné období zvýšil z 6336 na 9577. Pokud jde o dovezené ukradené vozy, část z nich v České republice dostane nové papíry a část z nich se zde úspěšně rozebere. Auta nebo součástky pak často putují z republiky hlavně na východ. „Česká republika je vnímána jako země, kam jsou vozidla odcizená v zahraničí dovážena za účelem legalizace,“ opakuje i ve zprávě pro vládu ministr vnitra Jan Kubice. Podle něj v Česku působí zahraniční organizované skupiny, především ze zemí bývalého Sovětského svazu, Polska, Slovenska a z balkánských zemí. „To, že se organizované skupiny pachatelů z Česka zaměřují na krádeže aut v zemích EU, negativně ovlivňuje i postavení ČR v mezinárodních vztazích,“ tvrdí ministr. Jen pro příklad: policisté loni v rámci krycí operace LAC rozkryli rozsáhlý případ, kdy pachatelé sváželi do areálu vrakoviště nedaleko Prahy kradená auta, která tam rozebírali na náhradní díly. Šlo převážně o octavie, golfy, passaty, audi a seaty. Část náhradních dílů rozprodali zájemcům na místě, další směřovaly do zahraničí, např. do Bulharska a Řecka. Policie odhadla škody na desítky miliónů korun. Jenže to může být jen zlomek trestné činnosti, kterou se podaří odhalit. Stejně jako případy nedovolené registrace aut. Loni narazili policisté na 2845 neregulérních dokladů. A to šlo jen o kontroly dokladů a spisového materiálu, nikoli o fyzické kontroly vozidla nebo o prověrky dat v registrech států, z nichž vozidlo údajně pochází. Proto se odhaduje, že takových případů může existovat mnohem víc. Policie si slibovala, že při hledání kradených aut by se mohly stát pomocníkem vybrané kamerové systémy sloužící ke sledování provozu na komunikacích a dodržování pravidel. Ty se měly propojit s databází odcizených vozidel, případně registračních značek a usnadnit tak práci. Naděje ale pohasla. Kamerové systémy nemají potřebné vybavení, které by propojení umožnilo. A pokud by se to mělo změnit, vyžadovalo by to vysoké náklady jak technické, tak personální. „To je v dnešní době úsporných opatření nereálné,“ přiznává ministerstvo vnitra.           Více zde.

 

 

Podvodník zkrátil daň za ojetá auta o miliony

Po řadě let, kdy Sdružení SOVA upozorňuje na stále častější podvody s DPH při dovozech ojetin ze zahraničí, začala konečně Česká policie jednat. První prokázaná škoda je 4 miliony korun, vyšetřování trvalo dva roky.    Více zde.

 

Majitel autobazaru znovu odsouzen

Krajský soud v Hradci Králové poslal znovu do vězení Michala Zemana (51), majitele bývalého hradeckého autobazaru Herkules. Zeman má strávit ve věznici s dozorem pět let a deset měsíců, a to za podvod a zpronevěru s celkovou škodou přes 9,5 milionu korun.            Více zde.

 

Kauza kradených škodovek, se dostala k soudu

Okresní soud v Kladně začal po téměř čtyřech letech vyšetřování řešit rozsáhlou kauzu podnikatele z Kladenska, majitele autovrakoviště na okraji Prahy, který zákazníkům podle obžaloby prodával díly z kradených škodovek. Souzen je také proto, že podle spisu nakupoval havarované vozy ve Velké Británii, které vybavil kradenými díly a  „nová“ auta pak nabízel přes autobazary nebo známé.   Více zde.

Nákupem vozidla to nekončí – chraňte své vozidlo před zloději!

  Cebia SAT je moderní, komplexní řešení satelitního zabezpečení a hlídání automobilů.  cebia sat

 

 

   Buďte nároční a vyžadujte

   kvalitní systém!

     Více informací na www.cebia.cz

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz