„Stočenky“ frčí dál, letos odhaleno 100 tisíc. Škody jdou do miliard

 

V Česku dál jezdí statisíce aut se stočeným tachometrem. Společnost Cebia, která se zabývá prověřováním historie vozidel, za šest let zjistila celkem 516 tisíc vozidel s pozměněným stavem počítadla ujetých kilometrů. Letos takových vozů už nachytala 100 tisíc.

Počet najetých kilometrů majitelé nejčastěji snižují kvůli dosažení lepší ceny při prodeji auta na trhu. Nejčastěji se stáčí kilometry u vozů Škoda, Ford, Volkswagen, BMW a Peugeot. „Jen za prvních pět měsíců tohoto roku jsme zaznamenali již přes 100 tisíc stočených vozidel. Podíl těchto vozidel na trhu neroste a dlouhodobě se pohybuje kolem 40 procent. Díky většímu povědomí českých motoristů o stáčení tachometrů ale výrazně vzrůstá počet prověření, která provedou lidé před koupí ojetiny a tak mají šanci stočení odhalit,“ uvedl ředitel Cebie Martin Pajer.

Průměrně lidé měsíčně v systému Autotracer od Cebie prověří zhruba 50 tisíc vozidel. Na každé vozidlo, které je aktuálně v nabídce na trhu, se dotážou průměrně dvakrát. „Pokud bychom počítali, že při stočení je průměrná škoda zákazníka 20 tisíc korun, za šest let náš systém odhalil celkovou škodu minimálně ve výši deset miliard korun,“ dodal Pajer. Rekord v počtu stočených kilometrů drží automobil VW Passat, u kterého byl podvodně snížen stav ze 750 tisíc na 250 tisíc km. Následují Škoda Superb stočená o 348 tisíc km na 151 tisíc a Škoda Octavia stočená o 192 tisíc km na 81 tisíc km.

Více najdete zde.

Nový projekt SOVA odhalil už přes 350 stočených aut, čelí tlaku nepoctivých bazaristů

 

Zhruba před měsícem začalo sdružení SOVA porovnávat najeté kilometry automobilů inzerovaných na zahraničních serverech se stavy tachometrů po importu do ČR. Dosud se podařilo odhalit přes 350 stočených aut. Sdružení si za projekt vysloužilo útoky autobazarů, ale i nabídky ke spolupráci s poctivými autoservery.

Držitelem smutného rekordu je zatím Renault Scénic rok výroby 2004, který byl stočen z 268.000 km na 65.000 km. "Je vidět, že drzost prodejců nezná mezí a jejich výdělky na tomto podvodu musejí být astronomické. To je asi důvod, proč se nyní naše sdružení stává cílem útoků různých autobazarů, jimž jsme "šlápli na kuří oko"," zdůraznil Veselý.  Více zde.

Nákupem vozidla to nekončí – chraňte své vozidlo před zloději!

  Cebia SAT je moderní, komplexní řešení satelitního zabezpečení a hlídání automobilů.  cebia sat

 

 

   Buďte nároční a vyžadujte

   kvalitní systém!

     Více informací na www.cebia.cz

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz