Bezdomovce vymydlili, pak je v obleku poslali nakupovat drahé automobily

 

Kriminalisté na Karvinsku rozplétají případ podvodně nakoupených automobilů, jejichž celková hodnota vystoupala přes osm milionů korun. Automobily pak putovaly k šéfovi skupiny. Ten nakonec vozy prodával se slevou třicet až padesát procent. Noví majitelé, ačkoliv vůz koupili v dobré víře, pravděpodobně o auto přijdou.

Jako kdyby se vrátila divoká devadesátá léta. Protřelý pětatřicetiletý šéf gangu všechny akce řídil. Pod sebou měl několik podřízených, kteří měli za úkol najít nemajetné lidi. Ti v roli bílých koní udělali, co se jim poručilo, tedy v tomto případě na sebe koupili automobily s cenou většinou nad půl milionu korun. „Šlo o bezdomovce nebo nezaměstnané. Někteří odmítli, ale pro další byla vidina odměny v řádu několika tisíc korun dostatečně silná,“ uvedl Tomáš Jersak z oddělení hospodářské kriminality karvinské policie.

Ještě předtím, než byli bezdomovci vpuštěni do bank, autosalonů či autobazarů, museli upravit svou vizáž. Umyli se, oholili, učesali, dostali obleky a lekci, jak se při obchodním jednání mají chovat. „V některých případech prošli několikadenním školením,“ potvrdil Jersak. Nakonec dostali padělané dokumenty a razítka neexistujících firem. S potvrzeným úvěrem dohodli nákup automobilů. Po zaplacení akontace však další splátky nikdo neuhradil. Celkem tak od roku 2012 až do loňského podzimu podvodně získali 22 automobilů v hodnotě přes osm milionů korun. Přesné značky vozů policie nechce sdělit.

Automobily pak putovaly k šéfovi skupiny. Ten nakonec vozy prodával se slevou třicet až padesát procent. „Všechny automobily se podařilo dohledat,“ uvedl Jersak. Není proto vyloučeno, že majitel, ačkoliv vůz koupil v dobré víře, může o auto přijít. „Někteří původ vozu znali, někteří ne,“ doplnil Jersak.

Hlavní pachatel sedí ve vazbě a za úvěrové podvody mu hrozí vězení v délce od dvou do osmi let. V minulosti už byl za podobnou trestnou činnost souzený. Celkem je stíháno šest lidí, mezi nimi i nastrčení bezdomovci. „Případ není u konce, vyšetřování pokračuje. Proto je možné, že se počet stíhaných osob ještě změní,“ konstatovala policejní mluvčí Zlatuše VIačková.

Více najdete zde.

Ani koupě nového vozu není bezpečná, může být nelegálního původu

O tom, že koupě nového vozu může být velmi riziková, se přesvědčilo několik desítek zákazníků autosalonu Auto Activity, kteří zakoupili vozy s nelegálním původem. Celková škoda přesáhla 42 milionů korun a řadí se tak spolu s kauzou Globus Car / Auto ESA k největším podvodům s automobily na našem území. Jednatele společnosti Auto Activity Lubora Černého obvinila minulý týden policie ze zpronevěry, podvodu a úvěrového podvodu v souvislosti s prodejem nových aut. Podle detektivů z krajského oddělení hospodářské kriminálky dosahuje výše škody nejméně dvaačtyřicet milionů korun. „Uzavíral závazné objednávky na prodej nových vozidel, tato vozidla pak fakticky prodával a inkasoval od koncových zákazníků peníze za tato prodaná vozidla. Vozidla poté předával jejich majitelům i přesto, že věděl, že nejsou uhrazeny faktury bankovním společnostem, kterým tato auta ve skutečnosti patřila," vysvětlila krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

 

Více najdete zde.

Cebia – Váš poradce při nákupu ojetého vozidla!

 

DM reklama cebia
  • prověření historie ojetého vozidla na internetu
  • - systém AUTOTRACER,

  • fyzická prohlídka vozidla - potvrzení originality identifikátorů
  • - služba VINTEST

  • dokladová prověrka vozidla v zahraničí
  • - služba PROVIN

  • široká škála zabezpečovacích systémů
  • - pískování skel, mechanické zabezpečení a satelitní střežení a monitorování vozidla Cebia SaT

 

Více informací na www.cebia.cz nebo www.zkontrolujsiauto.cz

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz