Policie dokončila vyšetřování omlazování ojetin

Policisté dokončili vyšetřování největšího případu nelegálního přihlašování aut z ciziny. Ze zneužití pravomoci obvinili bývalého vedoucího odboru dopravy v Dobrušce Radovana Antla.

Zaregistroval přes 200 ojetých vozů s falešnými nebo neúplnými doklady. Sám tvrdí, že si nebyl vědom, že šlo o padělané doklady. Policisté pojali podezření, že jejich bývalý kolega Radovan Antl přihlašuje auta s padělanými doklady, když se zabývali případy tzv. omlazování ojetin.

Narazili například na octavii z roku 1998, kterou její německý majitel chtěl poslat do šrotu. Dostal se k ní ale český obchodník, který z ní udělal "mladou krasavici" a za 101 tisíc – desetinásobek původní ceny – ji dále prodal. Totéž se opakovalo v mnoha dalších případech. "Technická způsobilost vozidel dovezených ze zahraničí byla schválena na základě buď falešných nebo neúplných dokladů," řekl ČT příslušník kriminální policie.

Radovan Antl čelí obvinění, že schválil technickou způsobilost 205 vozidel, která se podle policejní mluvčí Aleny Kacálkové "na českých silnicích vůbec neměla objevit". Sám ale odmítá, že by jejich provoz povoloval s vědomím, že jde o omlazené ojetiny. "V žádném případě se tady vědomě nepřihlašovalo na falešné technické průkazy," zdůraznil.

Podle dobrušského starosty Petra Tojnara (ODS) stíhaný úředník požádal o sesazení z funkce. "Takže je referentem na odboru dopravy," přiblížil starosta. Ačkoli Dobruška letos dostala třetí místo v hodnocení městských úřadů Město pro byznys, kde se hodnotila i kvalita práce úředníků, není případ bývalého vedoucího odboru dopravy jediný problém, který radnici postihl.   Pokračování zde.

Nová auta zdražila

 

Otáleli jste dosud s koupí auta v očekávání, že jejich ceny ještě klesnou? Na to byste podle ekonomů mohli čekat marně. Se začátkem měsíce totiž hlavně kvůli oslabené koruně zvedla své ceny velká část automobilek. A je prakticky jedno, jestli se auto vyrábí u nás, nebo se dováží. Například Škodovka nejvíce – o deset tisíc – podražila svůj sportovní model Octavia RS. To je ale jen odvárek proti jiným automobilkám. "Rekordmany jsou v tomto ohledu Renault Koleos a osmiválcová Toyota Land Cruiser. Oba modely zdražily o sto tisíc," uvádí Ondřej Běhal ze serveru Vybermiauto.cz. Ceny se však kvůli kurzu koruny měnily také u ojetin. "Pokud jsou z dovozu, pak se cena samozřejmě navýší okamžitě. U domácích ojetých aut se zdražení projeví až po řadě měsíců, tedy v době, kdy už auto bylo pořizováno nové za zvýšenou cenu," vysvětluje Markéta Šichtařová.           Vice zde.

inzerat-cebia

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz