Problém s legálním původem ojetiny z autobazaru Trotina

SOVA přináší informace o případu problémů s legálním původem vozu z autobazaru Trotina. Zákazník po dvou letech zjistil, že vůz mu nepatří, autobazar celou věc neřešil. SOVA opakovaně zdůrazňuje nutnost vyžadovat po prodejcích písemnou garanci vrácení peněz v případě problémů s legálním původem vozidla.

Po několika letech vlastnictví ojetého vozu zjistil Bronislav Pelikus z Trutnova nepříjemnou pravdu. Podle deníku iDnes kupoval v roku 2012 pan Pelikus vozidlo v autobazaru Trotina Auto. Zalíbil se mu ojetý mercedes a prozíravě si ho nechal prověřit ve dvou komerčních databázích na internetu, jestli si na něj nedělá nárok ještě někdo jiný. Všechno bylo v pořádku, takže pan Pelikus auto koupil.

Jelikož bylo v komisi, nekupoval auto od bazaru, ale od tehdejšího vlastníka Vlastimila N. Tomu zaplatil 176 900 korun a nechal se zapsat do technického průkazu jako nový majitel. V pořadí už třetí – po Karlovi K. a Vlastimilu N.

Po dvou letech bezproblémového užívání vozu se pan Pelikus rozhodnul vůz vyměnit za jiný model a to formou protiúčtu. U výkupu však  zjistil, že se k vlastnictví mercedesu hlásí ještě i akciová společnost Credium, o níž pan Pelikus nikdy předtím neslyšel. "Byl jsem tím samozřejmě velice nemile překvapený. Sice jsem zapsaný ve velkém technickém průkazu, ale vozidlo mně nepatří, je neprodejné, s tím vozidlem já nemůžu nijak manipulovat," stěžuje si pan Pelikus.

Pan Pelikus nic nezanedbal a postupoval s náležitou opatrností. Před koupí si prověřil vlastnictví vozidla v technickém průkazu, zkontroloval případné právní vady v internetových databázích, nechal si potvrdit od bývalého vlastníka i od autobazaru, že vozidlo nemá žádné právní vady, a sám byl nakonec jako jediný vlastník zapsán do technického průkazu.

Mezitím společnost Credium (zřejmě v letošním roce) převedla vlastnická práva na úplně někoho jiného. Nový věřitel se však jako vstřícnější a vzdal se vlastnických práv. 

„Autobazar se zde, alespoň dle informací v článku, zcela vyhnul jakékoliv odpovědnosti a nechal vše na zákazníkovi. Nebýt „milosrdnosti“ skutečného vlastníka vozu, byl by nyní zákazník autobazaru bez peněz i bez auta,“ komentoval případ  předseda Sdružení na ochranu vlastníků automobilů, Ing. Zbyněk Veselý. „Etické by bylo, aby bazar vzal auto zpět a vrátil zákazníkovi všechny peníze. U seriozních prodejců ojetin by takový postup byl normální. Ti totiž poskytují garanci vrácení peněz pro případ, že by se v historii vozu objevil právní problém, včetně nejasného vlastnictví. Doživotní garance legality původu by měla být písemná ve smlouvě. U prodejce, který takovou garanci neposkytuje, bych doporučoval vůz nekupovat,“ dodal Veselý.

 

Původní článek najdete zde.

Prodejce zapomněl při prodeji opraveného těžce havarovaného auta na „paměť“ internetu

Při pohledu na fotky havarované modré Škody Octavia v tomto článku člověka napadne jediné: toto auto patří už jedině do šrotu. To si ale nemyslel neznámý kutil, který ho opravil a nyní je z něj vůz v „Top stavu“. Podívejte se sami, co dovedou zlaté české ručičky. SOVA již dlouhodobě upozorňuje na vozy, které byli těžce havarované a po opravě jsou inzerované jako nikdy nebourané. Podvodníci na však často zapomínají na "paměť internetu". Náš čtenář nám zaslal fotky jednoho inzerovaného vozu "před" a "po" opravě. Jak je vidět, jedná se opravdu o stejné vozidlo. Prodejce má dokonce tu drzost, že jej inzeruje jako v TOP stavu. Lidé by měli kupovat ojeté vozy tam, kde jim umožní detailní prohlídku na zvedáku, napojení na diagnostiku a zejména před vámi provedou měření tloušťky laku, které takovou opravu většinou odhalí. Existují také databáze pojišťoven, které evidují závažná poškození. Je potřeba po prodejcích vyžadovat prověření historie auta i v těchto databázích, respektive nakupovat pouze tam, kde toto prověření provádějí. Je jasné, že největší riziko hrozí při nákupu „na ulici“ od soukromé osoby, kde je možnost prověření vozu minimální,“ uvedl předseda SOVA Zbyněk Veselý.

Foto a celý článek najdete zde.

Nákupem vozidla to nekončí – chraňte své vozidlo před zloději!

  Cebia SAT je moderní, komplexní řešení satelitního zabezpečení a hlídání automobilů.  cebia sat

 

 

   Buďte nároční a vyžadujte

   kvalitní systém!

     Více informací na www.cebia.cz

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz