Nekalé obchodní praktiky při prodeji ojetých aut pokračují

Česká obchodní inspekce přinesla znepokojivý výsledek její kontrolní činnosti v oblasti prodeje ojetých aut. ČOI v období od 22. května do 31. října 2017 uskutečnila 65 kontrol v autobazarech na celém území ČR. Porušení zákona zjistila u 37 z nich, což je téměř 60 procent z celkového počtu provedených kontrol. Situace se oproti roku 2016 nezlepšila. Obchodníci i nadále používají klamavé, nebo jiné nedovolené obchodní praktiky, které zásadním způsobem poškozují spotřebitele.

Česká obchodní inspekce provedla od 22. května do 31. října 2017 kontrolní akci zaměřenou na dodržování právních předpisů při nabídce a prodeji ojetých motorových vozidel. Hlavním cílem bylo ověření, jakým způsobem jsou poskytovány informace o jejich vlastnostech, zejména o počtu najetých kilometrů. Dále se zaměřila na správnost poskytování informací při uzavírání kupních smluv, jako například, počet předchozích majitelů nebo zda bylo vozidlo havarováno.

Celkem provedla 65 kontrol. Porušení právních předpisů bylo zjištěno při 37 kontrolách, což představuje téměř 60,0 %.

V rámci kontrolní akce pracovníci České obchodí inspekce vytipovali celkem 27 vozidel, která byla následně posuzována v součinnosti se soudními znalci. Na vozidla, u kterých bylo podezření, že informace o stavu kilometrů nebo jiné informace o vozidle neodpovídají skutečnosti, byly vypracovány znalecké posudky.

U 9 posuzovaných vozidel byl podle znaleckých posudků uváděn nižší stav počtu najetých kilometrů oproti stavu skutečnému. Jednalo se například o Volkswagen Passat 1,9 TDi, kdy v nabídce byl uveden stav tachometru 210 600 km. Dle ukazatele na palubní desce bylo ujeto 210 616 km. Ze znaleckého posudku vyplynulo, že toto vozidlo mělo již v září 2015 najeto 276 135 km. Stav kilometrů byl snížen nejméně o  65 519 km.

Dalším vozidlem s vyšším rozdílem  ujetých kilometrů byla Škoda Octavia 1,8 combi 4x4. Na vývěsce umístěné ve vozidle byl uveden stav 150 000 km. Na ukazateli palubní desky byl stav 146 545 km. Podle zjištění znalce mělo vozidlo již v dubnu 2016 najeto 200 594 km. Rozdíl v kilometrech tak činil nejméně 50 594 km.

Celý článek zde.

Nový fígl podvodníků. Weby s automobilovými ojetinami

Zřejmě další fígl, jak se dostat podvodem k cizím penězům, je případ hojně navštěvovaných internetových stránkách s ojetými vozy. Fiktivní zájemci, patrně ze zahraničí, projeví zájem o nákup vozu. Jdou ale po informacích o prodávajících s cílem probourat se až k jeho účtům a vybílit konta.

„Vypadalo to úplně normálně po zadání inzerátu o prodeji našeho firemního vozu do stránek, kam může každý. Ozval se jako zájemce mailem člověk údajně z Estonska, který uvedl, že respektuje cenu, že auto potřebuje k podnikání a že si ho nechá po zaplacení převést do své země,“ řekl Právu prodejce auta z Brna.

„Vyměnili jsme si pět mailů, přičemž v posledním mě jako přílohu poslal i naskenovanou či ofocenou svoji ID kartu včetně fotografie, obdobu našeho občanského průkazu. Tedy dokladu, který jsem potřeboval k fakturaci. Pak už se však nikdy neozval,“ dodal prodejce, kterého vzápětí oslovila s varováním liberecká policie, jež prověřuje adresu údajného kupce jako velice podezřelou a komunikaci zachytila.

Celý článek zde.

inzerat-cebia

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz