Příběh čtenáře: Prodali jsme auto na náhradní díly, prodejce jej inzeruje jako bezvadné

 

Sdružení SOVA dostává mnoho podnětů a stížností na výkupce vozidel. Naše čtenářka nám opsala desivou zkušenost s bazárníkem, který nedodržel podmínky dohody a prodává tak nebezpečný šrot.

Ráda bych se podělila o naši zkušenost a varovala před koupí automobilu v menším bazaru. Auto jsme kupovali před třemi a půl lety, když se nám narodila dcera. Sloužilo dobře, ale v posledním roce se ale objevily technické problémy, které jsme řešili s naším mechanikem. Trvale svítila kontrolka motoru, kterou nám vždy vypnul, nicméně vždy se téměř okamžitě rozsvítila opět. Žádná oprava nepomohla.

Nyní jsme se rozhodli auto prodat, a to nejen kvůli uvedeným potížím, nýbrž hlavně proto, že už auto bylo pro naši rodinu malé. Nejprve jsme objeli několik bazarů, ale nakonec jsme se rozhodli prodat auto v bazaru při autorizovaném prodejci vozů Volvo v Praze.

Nejprve nám po zběžné prohlídce nabídli 80tis v hotovosti nebo 120tis při komisi. Po následných prohlídkách se však nabídka snižovala, až nám technik sdělil, že auto je neprodejné, motor na konci své služby a opravy by vyžadovali částku mnohem vyšší, než je cena vozidla. On by údajně do vozu (či jeho oprav) neinvestoval ani korunu. Byli jsme spraženi, to jsme nečekali. Žádali jsme tedy uvedený servis Volvo o radu, jak postupovat dál. Nabízet ho na inzeráty jako "bezvadné" bylo pro nás nemyslitelné. Zmínili nám člověka, který od nich kupuje vozidla na náhradní díly.

Ten se nám také obratem ozval. Má prý stejný model auta sám a proto by to naše koupil dočasně pro manželku (auto z vnějšku vypadá opravdu dobře a reprezentativně) a až doslouží, měl by je na opravy svého vozu. Cena byla samozřejmě oproti původním nabídkám velmi nízká a podezřelé rovněž bylo, jak kupující na prodej spěchal - dorazil k nám týž den, peníze měl u sebe a kupní smlouvu psal na kapotě vozidla, že prý se manželka již velmi těší.

Možná jsme jednali unáhleně a měli si vše lépe rozmyslet a zjistit více informací, ale v daný okamžik jsme po všech špatných zprávách byli rádi, že jsme auto udali. Po pár dnech se však naše auto objevilo v nabídce menšího autobazaru. Technický stav je udáván jako velmi dobrý. Po předchozí komunikaci s mechanikem Volva však víme, že oprava nebyla možná, leda drahá výměna celého motoru, v takovém případě by však cena musela být podstatně vyšší, než je ta nabízená autobazarem (89tis). Tudíž tento autobazar zjevně prodává auto s uvedením lživé informace o technickém stavu a budoucí kupující bude podveden.

 

Více najdete zde.

V bazaru údajně šidili zákazníky

 

Ze zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a přečinu podvodu podezírají kriminalisté dva jednatele a společníky (42 a 35 let) autobazaru v Hluboké. Jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura uvedl, že muži od roku 2011 do loňska údajně záměrně stáčeli tachometry aut různých značek dovezených ze zahraničí a vydávali je tak za novější, než bylo skutečné stáří. Důvod byl jediný. Vyšší prodejní cena.

"Technický stav vozidel neodpovídal skutečnému stavu," upozornil mluvčí. Kromě klamání zákazníků jsou muži podezřelí z okrádání státu na daních. Tohoto jednání se měli podle vyšetřovatelů z oddělení hospodářské kriminality dopustit tím, že v nejméně 140 případech prodali auta dovezená ze zemí EU pod jmény cizích lidí a sami se stavěli pouze do role zprostředkovatelů. Udávaní "prodejci" přitom tato vozidla nikdy nevlastnili. "Podezřelí vystavili fiktivní kupní smlouvy a smlouvy o zprostředkování prodeje, kdy tyto zahrnuli do účetnictví, ale peníze a doklady nepřiznali jako příjem z obchodní činnosti," vysvětlil Milan Bajcura a dodal, že jednatelé bazaru tím zkrátili daň z prodeje o skoro dva miliony a 173 tisíc korun.

Více najdete zde.

Cebia – Váš poradce při nákupu ojetého vozidla!

 

DM reklama cebia
  • prověření historie ojetého vozidla na internetu
  • - systém AUTOTRACER,

  • fyzická prohlídka vozidla - potvrzení originality identifikátorů
  • - služba VINTEST

  • dokladová prověrka vozidla v zahraničí
  • - služba PROVIN

  • široká škála zabezpečovacích systémů
  • - pískování skel, mechanické zabezpečení a satelitní střežení a monitorování vozidla Cebia SaT

 

Více informací na www.cebia.cz nebo www.zkontrolujsiauto.cz

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz