Revoluce – Trest za stočený tachometr

Na základě trestního oznámení, které podal SVĚT MOTORŮ na prodejce ojetých vozůwww.kupskodu.cz, Okresní soud v Mostě vyřkl trest. Stočená auta zde však prodávají dál.

Jaroslav Nosek prodejce kupskou.cz byl uznán vinný z prodeje stočeného automobilu. Dostal následující tresty:

• Odnětí svobody v trvání patnácti měsíců, které se podmínečně odkládá na zkušební dobu v trvání dvou měsíců.
  • Peněžitý trest 50 000 Kč.
  • Zákaz činnosti spočívající v nabízení a prodeji motorových vozidel a zákaz výkonu funkce statutárního zástupce.

Soud zohlednil jen jasně prokázaná fakta. Byť je pravděpodobné, že auto bylo stočené zhruba o 135 000 km, soudkyně vzala za prokázaný jen stav mezi kilometry po druhém prodeji (41 300 km) a posledním záznamem v databázi SAGA. Trest je jen za to, že u jednoho z mnoha vozů Jaroslav Nosek kupujícímu o stočených kilometrech neřekl, přestože o nich věděl.

Rozsudek padl 4. května 2015 a pravomocný je od 30. 5. 2015. Ještě v červenci tohoto roku SVĚT MOTORŮ zmapoval v nabídce Kupskodu.cz osm s jistotou stočených aut, jako prodejce ale již není uveden p. Nosek, ale Pavel Brusch.

O celé kauze od roku 2014 SVĚT MOTORŮ pravidelně informuje. Předmětem sporu byla Octavie 1.6 TDI 4x4 Elegance s necelými 35 000km za cenu 349 000 Kč. Kupující  nikdo nevaroval, že se jedná o stočenku, na to přišli až časem. V žádné databázi auto nefigurovalo jako stočené až v tajné databázi SAGA, kam servisy zapisují záruční opravy, se podařilo dopátrat jeho kilometrovou historii. Ta ukázala, že pravděpodobně došlo ke stočení až o 135 000 km. Prodejce jej po kontaktování bez problému odkoupil zpět.

Auto se ale v nabídce Kupskou.cz objevilo znovu, opět se zmanipulovaným stavem tachometru a cenou 345 000 Kč. Jakmile auto prodali, zamířila redakce Světa Motorů na policii, majitel se již nemohl vymlouvat na to, že o stočení nevěděl, a pokud dalšího majitele neinformoval, dopustil se podvodu. Bylo podáno trestní oznámení.

Pokračování najdete zde.

Každé třetí ojeté auto v Německu má přetočený tachometr

Každé třetí ojeté auto v Německu má přetočený tachometr. Vyplývá to alespoň z odhadu, který zveřejnil Automobilový klub Německa (AvD). Zařízení, která umožňují počet najetých kilometrů snížit, se přitom dají na internetu podle německých médií pořídit už za několik desítek eur.

Odborníci odhadují, že auto, u něhož se nelegálně snížil počet najetých kilometrů, lze prodat v průměru o 3 000 eur (asi 81 000 korun) dráže, než kdyby se prodávalo se skutečně najetým počtem kilometrů. Škody, které přetáčení tachometrů německému hospodářství způsobí, vyčísluje autoklub ADAC na šest miliard eur ročně (162 miliard korun).

„Přetočení tachometru je dnes s příslušným vybavením hračka. Většinou trvá jen vteřiny, a i když je protizákonné, nabízí se všude už od 50 eur za auto,“ tvrdí ADAC, podle něhož žádný z dnešních vozů není proti manipulaci s tachometrem zcela zabezpečen.

Pokračování najdete zde.

inzerat-cebia