Změny v podmínkách registrací vozidel mohou položit malé prodejce. Soukromé prodeje se zkomplikují

Konec polopřevodů, ověřená plná moc a přehlášení vozu pouze v místě registrace, to jsou nové předpisy, které vstoupí v platnost od příštího roku. Centrální registr vozidel je plný aut s nejasným vlastníkem a chystají se tak změny. Kvůli nové právní úpravě prodeje aut se výrazně zvednou výdaje prodejcům ojetých vozů. Po novém musíte po koupi vozu přehlašovat na úřadě, kde bylo registrované a to nejlépe za přítomnosti původního majitele. Pokud původní vlastník nemá čas, je nutné mít sebou jeho úředně ověřenou plnou moc. V registru tak už nebude moci existovat auto, které ze sebe původní vlastník sice odhlásil, ale nový jej už nenahlásil. Současné polopřevody často umožňují vyhýbat se ekologickému poplatku, nebo auto rozebrat na náhradní díly a původní majitel tak má „zaděláno“ na problém. Původní majitelé aut, která nebyla přehlášena, se často dostávali do křížku s Českou kanceláří pojistitelů, jež řeší škody způsobené auty bez povinného ručení. Ta se ocitla pod palbou kritiky za to, že povinné ručení za dobu, kdy nebylo auto v polopřevodu pojištěné, vymáhala po původních majitelích. Ti s ním přitom neměli už nic společného. Soukromé prodeje se ještě dají vyřešit dovolenou, ale profesionální prodejci to budou mít těžší. Autobazarů dnes v tuzemsku funguje okolo dvanácti set a běžně režimu polopřevodů využívají. Auto, které vykoupí, změní v registru majitele až poté, kdy si ho zase někdo koupí. Nově budou muset obchodníci s ojetinami vůz nejdřív přepsat na sebe. Tedy podstoupit administrativu spojenou s evidenční kontrolou, která přijde na několik stovek, a ověřením plné moci. Výjimku dostanou na situace, kdy auto prodají do 10 dnů od jeho koupě. Co je hlavně u menších prodejců vlastně nemožné. Sdružení SOVA po důkladném prostudování nových pravidel bije na poplach. Registrace po novém sice pomůžou přečistit rejstřík vozidel a zmizí tak již neexistující vozy a vozy v polopřevodu, ale zároveň tak zatíží administrativu a finanční obrat menších prodejců nebo soukromých osob. Ti se budou následní ztráty snažit nahradit jiným způsobem a obáváme se, že počet případů stáčení najetých km a dovoz vraků za zahraničí se neúměrně zvýší. Druhou možností je krach malých autobazarů a následné problematické vymáhání reklamací. Sdružení SOVA apeluje na zájemce o koupi vozu, aby zvýšili obezřetnost při výběru prodejce a ověřili si, že je novou administrativní zátěž schopen zvládnout. Jinak se totiž může stát, že nový majitel ojetého vozu bude například riskovat padesátitisícovou pokutu za jeho opožděné přihlášení, nebo se mu ho vůbec přihlásit nepodaří.

 

Více najdete zde.

Některé bazary podmiňují nákup aut od dovozců stáčením kilometrů

Projekt SOVA, v rámci kterého naše sdružení začalo letos na jaře zveřejňovat stočené vozy dovážené do ČR ze zahraničních aukcí, vzbudil řadu reakcí. Na e-mail SOVA začaly chodit nejrůznější podněty a infomace z trhu ojetých aut. "Navštívili mě pracovníci z autobazaru a řekli mi, že mají o moje auta zájem, ale mohou je koupit jen, pokud budou mít najeto maximálně do 140 000 kilometrů. Bylo jasné, že si nechtějí špinit ruce se stáčením kilometrů sami a chtějí to hodit na nás," uvedl jeden z dovozců, který si kvůli možných problémům s dalšími obchodními partnery a konkurenci z řad nepoctivých dovozců nepřál uvést své jméno.

Více najdete zde.

 

„Stočenky“ frčí dál, letos odhaleno 100 tisíc. Škody jdou do miliard

V Česku dál jezdí statisíce aut se stočeným tachometrem. Společnost Cebia, která se zabývá prověřováním historie vozidel, za šest let zjistila celkem 516 tisíc vozidel s pozměněným stavem počítadla ujetých kilometrů. Letos jenom do května takových vozů nachytala až 100 tisíc.

Více najdete zde.

 

Nákupem vozidla to nekončí – chraňte své vozidlo před zloději!

  Cebia SAT je moderní, komplexní řešení satelitního zabezpečení a hlídání automobilů.  cebia sat

 

 

   Buďte nároční a vyžadujte

   kvalitní systém!

     Více informací na www.cebia.cz

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz