Kupujete ojetou Škodovku anebo Volkswagen? Dejte pozor na pravost najetých kilometrů!

 

Sdružení na ochranu vlastníků automobilů – SOVA sestavilo na základě své téměř třináctileté činnosti seznam automobilů, které jsou nejčastěji podezřelé z manipulace se stavem tachometru. Téměř čtyřicet procent stočených aut tvořily modely Škoda Octavia, Volkswagen Passat a Ford Mondeo. Od svého vzniku SOVA odhalila více než 5000 stočených aut.

U aut dovezených do ČR z ciziny patří mezi nejběžnější stočenky stejně jako na Slovensku značky Ford, Škoda a Volkswagen. Tvoří až 60 % stočených aut. Z modelů jde nejčastěji o Škodu Octavia, Ford Mondeo a Volkswagen Passat. „Odhadujeme, že z dovážených aut je stočených až 90 %. Ke stáčení dochází převážně během dovozu, aby česká STK při první evidenční kontrole zaznamenala již falešný stav tachometru. Tento stav je poté používán jako jediný údaj o stavu tachometru dostupný v České republice. Doporučujeme se proto soustředit na nákup vozů, které nejsou z dovozu. Také je lepší kupovat auto u prodejců, kteří v kupní smlouvě garantují vrácení peněz v případě odhalení manipulace s tachometrem,“ komentuje situaci se stáčenými auty předseda SOVA Zbyněk Veselý.

 

Nejvíce stáčené modely celkem

 

Nejvíce stáčené modely z dovozu

 

Škoda Octavia

20 %

Škoda Octavia

9%

Volkswagen Passat

9 %

Ford Mondeo

8 %

Ford Mondeo

8 %

Volkswagen Passat

6 %

 

 

„Zájemci by si u zmíněných značek a modelů měli dávat velký pozor. Neměli by opomenout kontrolu tzv. VIN kódu, sledovat zda opotřebení automobilu odpovídá počtu najetých kilometrů. Větší opotřebení je možné identifikovat například dle stavu interiéru, opotřebovanosti volantu, pedálů, sedačky anebo údajů v řídící jednotce motoru. Důležitá je samozřejmě také kontrola v databázi specializované firmy, poskytující údaje o historii vozidla, jako je například Cebia,“ radí Zbyněk Veselý.

Pokud má auto přetočený tachometr, vystavuje se řidič velkému riziku poškození zdraví či ohrožení života. Vůz a jeho důležité díly jsou totiž opotřebené výrazně více, než by majitel dle stavu tachometru předpokládal. A to by si měli uvědomit jak prodávající, tak kupující.

Falešný Brit prodává auta přes internet, z lidí už vytáhl přes milion

Trutnovští kriminalisté vyšetřují sérii podvodů při prodeji aut přes internet. Muž, který se vydává za britského občana a komunikuje pouze přes e-maily, zákazníkům nedodal už devět vozidel. Prokazuje se falešným pasem Spojeného království.

Příběh je ve většině případů shodný. Muž umístí inzerát na internet a zájemcům lámanou češtinou v e-mailu vysvětluje, že se z Česka odstěhoval zpět do Anglie a přehlášení auta na ostrovech se mu nevyplatí. Aby mu důvěřovali, posílá jim naskenovaný pas, který je však podle policie falešný. Podvodník vystupuje pod jménem Ruben Stephen.

„Specializovanou technikou jsme na této kopii dokladu zjistili několik nesrovnalostí. Například to, že fotografie je složená z několika různých portrétů a neodpovídá zřejmě pravému majiteli cestovního dokladu. Dalším nedostatkem je podpis na dokladu, který se na první pohled neshoduje se jménem, na které byl pas vystaven,“ uvedla trutnovská policejní mluvčí Šárka Pižlová.

Kriminalisté proto upozorňují, aby si při lidé obchodech na internetu dávali na předkládané britské pasy pozor. Pokud jim někdo předloží tento doklad, měli by hned kontaktovat nejbližší policejní služebnu.

 

Celý článek najdete zde.

Nákup auta nemusí být sázka do loterie!

 

DM reklama cebia

Využijte služby Cebia:

                  - fyzická prohlídka vozu, potvrzení originality identifikačních znaků

Více informací na www.cebia.cz nebo www.zkontrolujsiauto.cz

  • PROVIN – prověření původu vozu ze zahraničí

  • VINTEST = jistota originálu

  • systém AUTOTRACER – prověření historie ojetého vozidla on-line na internetu

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz