Inzeráty nabízejí levné vozy ze zahraničí, je to jen podvod!

Velké množství zájemců o ojeté vozy se po nich ohlíží raději v zahraničí. Hledají skvěle vypadající, téměř nová auta za co nejnižší ceny. Ta se jim však mohou nakonec opravdu neúměrně prodražit. Na německých internetových portálech jako mobile.de a autoscout24.de se v poslední době zjevují inzeráty, které lákají svou výhodností. Vypadají sice důvěryhodně, ale při pohledu na jejich cenu zatajíte dech. Měli byste se však mít na pozoru. Nabídka extrémně levných vozů, často hluboce pod tržní cenou, nevěstí nic dobrého. Vyhněte se hlavně inzerátům, kde majitel vysvětluje extrémně nízkou cenu vozu dědictvím, nebo narychlo odchází pracovat do Velké Británie a potřebuje auto s levostranným řízením vyměnit za jiné s pravostranným. Samozřejmě při rychlém jednání zašle vůz přepravní společností na vlastní náklady na zkušební lhůtu, kdy se může zájemce přesvědčit, jestli se mu vůz skutečné líbí. Pak začne se zákazníkem komunikovat právě přepravní společnost, která požaduje zálohu ve výši minimálně poloviny ceny vozu. Přepravní firma však často vůbec neexistuje a jedná se jen o webové stránky, kde jsou všechny informace vymyšlené. Nebo podvodníci parazitují na dobré pověsti seriózních přepravců a použijí jejich iniciály. Podvodníci jsou většinou organizované gangy, které se specializují na okrádání lidí z celé EU. Nabízené vozy jsou jen fotky cizích vozidel z internetu, často k nim přiloží i kopie dokladů, které jsou zfalšované. Dokonce byly zaznamenány i případy, kdy podvodník přiložil i svůj pas, samozřejmě také falzifikát. Když podvedení zájemci vozidlo neobdrží a zaslaná finanční hotovost jim není ani přes opakované e-mailové výzvy vrácena zpět, zjistí, že nalítli. Po nahlášení na policii rovněž zjistí, že je už nikdy ani neuvidí. Tyto zločinecké skupiny totiž operují na území celé EU, rychle mění působiště, „obchody“ řeší jenom přes internet a jenom ve veřejných internetových kavárnách, což je činí téměř nepolapitelnými. Právě v těchto dnech se na policii obrátil další podvedený muž, tentokrát z Novojičínska. Policistům uvedl, že neznámý pachatel prostřednictvím internetového portálu nabízel k prodeji osobní motorové vozidlo VW Sharan. Tato nabídka zaujala poškozeného, který za auto po dohodě prostřednictvím e-mailu na počátku srpna letošního roku zaplatil převodem na účet vedený u banky v Londýně dvakrát částku ve výši 3400 euro. Peníze ani vůz již nespatřil. Jedinou možností jak se bránit je pravidlo nikdy neposílat peníze dopředu! U vozů z Německa je důležité se ujistit, že ho prodejce vlastní alespoň 5 let a nejde tedy o překupníka, bílého koně či úplného podvodníka.    Více zde.

Nová databáze Policie ČR má způsobit komplikace překupníkům

Databáze zatím obsahuje asi 450 tisíc záznamů o kradených autech na našem území. Nová chlouba české policie, jednoduché stránky, kam stačí zadat číslo SPZ nebo VIN kód a víte, co budete kupovat, respektive jestli auto, které chcete koupit, nikdo jiný nehledá. V záznamech policejního serveru jsou v tuto chvíli všechny ukradené vozy na našem území od roku 1990 a další přibývají každou minutou. Pokud koupíte auto z druhé ruky s nejasnou minulostí, můžete o něj také přijít, jak se to stalo panu Ježovi.  Více zde.

Prodej kradených aut bude obtížnější, na úřad k převodu půjde kupec

Ministerstvo dopravy připravuje zákon, který zkomplikuje gangům zlodějů legalizaci ukradených aut. Dosud ke změně majitele stačila jen data z občanského průkazu. Resort ale navrhuje, aby při přepisu na úřadě byl i kupec, případně aby dodal notářsky ověřenou plnou moc. BMW M5 Převod aut se zkomplikuje. Pokud návrh zákona schválí na podzim vláda a parlament, budou muset úřady uznávat při změně majitele auta pouze notářsky ověřenou plnou moc kupujícího.   Více zde.

Nákup auta nemusí být sázka do loterie!

DM reklama cebia

Využijte služby Cebia:

• PROVIN prověření původu vozu ze zahraničí

• VINTEST = jistota originálu

•                   - fyzická prohlídka vozu, potvrzení originality identifikačních znaků

• systém AUTOTRACER – prověření historie ojetého vozidla on-line na internetu

• Více informací na www.cebia.cz nebo www.zkontrolujsiauto.cz