Po účinnosti zákazu stáčení musí ČOI zkontrolovat firmy, které nabízejí úpravu tachometrů

SOVA ověřila počet „stáčíren“ nabízejících služby na internetu, je jich několik desítek

Senát v tomto měsíci schválil novelu zákona 56/2001 Sb., která kromě řady jiných změn v oblasti provozu vozidel obsahuje i zákaz stáčení tachometru pod pokutou půl milionu korun. Sdružení na ochranu vlastníků automobilů - SOVA proto provedlo inventuru počtu firem, které na internetu nabízejí nastavení či úpravy stavu tachometru. Tyto firmy by se podle Sdružení SOVA měly okamžitě po 1. říjnu, kdy začne pravděpodobně ustanovení platit, stát cílem pravidelných kontrol ČOI.

„Podle našeho názoru z novely vyplývá, že nelegální nebude jen provádět úpravy stavů tachometrů, ale i nabídka s tím souvisejících služeb. Teď záleží na České obchodní inspekci, jestli bude zákon takto interpretovat a vyrazí do boje proti firmám, které stáčení na internetu nabízejí. Jsme připraveni inspektorům poskytnout tipy na konkrétní firmy, které jsme na internetu objevili,“ uvedl Zbyněk Veselý.

Řada nabídek je vysloveně absurdních a v jasném rozporu s dobrými mravy. „Je až k pláči, když někdo napíše například ´Počítadlo kilometrů není státem cejchovanou mírou, proto je s ním možné libovolně manipulovat.´, ´Poskytujeme na naše služby záruku a garantujeme, že není možné žádným způsobem zjistit původní hodnotu.´ nebo ´Prodáváme a montujeme zařízení na zastavení načítání kilometrů ve vozidlech.´ či ´Tachometr upravujeme („stáčíme“) pouze osobám, které nemají v úmyslu vozidlo prodat, ale úpravou tachometru sledují pouze svůj soukromý cíl!´.

Alarmující je také nárůst prodejců zařízení a programů, které nastavení tachometrů umožňují. „S čím dál větším podílem vozů s vyspělejší elektronikou jsou schopni nastavit podle návodu kilometry na tachometru i laikové. Při ceně mezi 8mi a 10ti tisíci korunami za propojovací kabel a software se investice vyplatí už u jednoho dražšího auta,“ zdůraznil Veselý.

Podle Veselého nejde při přetáčení tachometrů pouze o hmotnou újmu, související s podvodným zvýšením ceny ojetého vozu: „Pokud je na automobilu přetočený tachometr, vystavuje se řidič takového vozidla velkému riziku poškození zdraví či ohrožení života. Automobil a jeho důležité díly jsou totiž výrazně jinak opotřebené, než by majitel podle stavu tachometru předpokládal. A to by si měli uvědomit jak prodávající, tak kupující,“ zdůraznil.

Celý článek zde.

Naprostá rarita: Soudu v Brně se podařilo prokázat stočení auta

V boji proti stáčení přituhuje. Za posledních pár měsíců došlo k několika velmi podstatným událostem, které naznačují, že se tento problém konečně začíná brát vážně i u nás.

Senát přijal v minulém týdnu novelu zákona, která zakazuje manipulaci se stavem najetých kilometrů. Pokud ji podepíše prezident, bude od 1. října hrozit za stočení auta pokuta až půl milionu korun.

Před dvěma měsíci oznámila společnost Cebia, že poskytla Policii podklady o téměř 1000 autech. U čtyř stovek z nich policie nabyla důvodné podezření z neoprávněné manipulace. Cílem této akce je zahájení trestních stíhání konkrétních osob.

Další důležitou událostí je rozhodnutí Městského soudu v Brně, který vynesl rozsudek za stočení a prodej auta. Je to jeden z mála rozsudků, kdy bylo někomu stočení prokázáno. Ještě neobvyklejší na celé situaci je nařízení soudu rozsudek zveřejnit v Hospodářských novinách, k tomu došlo právě v tomto týdnu.

Soud rozhodl, že firma FoNet z Brna je vinna, že provedla či nechala provést přetočení tachometru vozu. Stav tachometru měla ponížit nejméně o 59 500 kilometrů. Firmě soud uložil peněžitý trest 116 000 Kč. FoNet musí také poškozené nahradit škodu ve výši 58 000 Kč.

Celý článek včetně inzerátu zde.

Nákupem vozidla to nekončí – chraňte své vozidlo před zloději!

Cebia SAT je moderní, komplexní řešení satelitního zabezpečení a hlídání automobilů.  cebia sat

Buďte nároční a vyžadujte

kvalitní systém!