Prodám vůz z ciziny, zn. levně. Lidé se stále chytají na trik se zálohou

Mezi inzeráty na prodej ojetého vozu se objevují i nabídky podvodníků, jejichž cílem je pouze vylákat peníze. Někteří kupující nedokáží výhodné koupi odolat a zálohu pošlou - poté ji ani vůz už neuvidí.

Pozor by si lidé měli dávat především na nápadně výhodné nabídky údajných cizinců a nikdy neposílat zálohu, než si vůz prohlédnou a prověří jeho historii. „Podvodné inzeráty jsou poměrně rozšířené, setkáváme se určitě s desítkami případů měsíčně,“ řekl Novinkám Martin Pajer ze společnosti Cebia, která se zabývá prověřováním původu a historie ojetých vozidel. Typicky se podle něj jedná o nabídku prodeje novějšího vozu ve výborném stavu, který je ale až o třetinu levnější, než je běžné. Prodávající je často cizinec, například námořník někde na druhé straně zeměkoule, který rychle potřebuje peníze a žádá např. tisíc eur (27 tisíc korun) za to, že vozidlo nechá přepravit do Česka.

Řiďte se selským rozumem

„Vzhledem k tomu, že nabízí vynikající auto, se pořád najdou lidé, kteří na to skočí a pošlou peníze,“ říká Pajer. Prodávající navíc slibuje, že když nebudou spokojení, mohou auto vrátit - což by vzhledem k nákladům na přepravu nikdo reálně nabízet nemohl. Na podobném principu vylákání zálohy fungují také třeba podvodné inzeráty na pronájem bytu, i zde je spojovacím prvkem obvykle majitel – cizinec. S podvodnými inzeráty se setkává i manažer serveru Sauto.cz František Prošek.

Typickým příkladem je podle něj třeba nabídka na prodej tři roky staré Škody Superb za 200 tisíc korun, ačkoli standardně se cena takového vozu pohybuje nad hranicí 300 tisíc. Zde už podle něj obyčejný „selský rozum“ napovídá, že něco není v pořádku. Obecně lze říci, že čím více informací prodejce o voze uvádí, tím lépe. Kupující by měl využít certifikační programy, kde je možné ověřit si zdarma minimálně VIN kód vozu.

Pro ojetinu vyrazte teď. Mráz pomůže odhalit skryté závady

Pokud zvažujete koupi ojetého auta, teple se oblečte, abyste moc nepromrzli a jděte na to. A předem zavolejte prodejci, že chcete vidět auto zmrzlé na kost, tedy na plech a plast. Vždy testujte ojetinu, kterou chcete koupit, po delším stání, nejlépe celonočním. Pozorně sledujte projevy při startování a ihned po něm a myslete i na dostatečně dlouhou zkušební jízdu do úplného prohřátí všech agregátů, radí odborník na kontrolu ojetin. Mrazivé období může při prověrce ojetiny pomoci, protože lépe odhalí poruchu motoru i další nedostatky. Více najdete zde.

ČOI odhalila podvody v autobazarech. Kontrolou neprošla víc než polovina z nich

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD bude trvat na tom, aby stáčení tachometrů bylo trestným činem. Reagoval tak na výsledky kontrol autobazarů provedených Českou obchodní inspekcí. Ze 115 prohlídek našla chyby v 65 případech.  Vice najdete zde.

inzerat-cebia