Za stáčení tachometrů vysoké pokuty snad již od příštího roku

Ministerstvo dopravy po letech odkladů konečně v rámci novely zákona 56/2001 připravuje postihy za přetáčení tachometrů. Ministerstvo se nakonec vydalo cestou přestupku, který je i podle řady odborníků lépe postižitelný, než trestný čin, který by musel posuzovat soud. Provinilcům by od zavedení nových přestupků mohla hrozit pokuta až 10 milionů korun, nejméně však 50 000 korun. „Zákon sice nevymýtí přetáčení tachometrů například u dovážených ojetin, kde je počet kilometrů upravován ještě za hranicemi, bude však podle nás mít vysokou preventivní účinnost. Doufáme, že prvním viditelným výsledkem bude vyčištění internetu a inzertních tištěných periodik od inzerce „stáčečů“, kterou jsou všechna tato média doslova zaplevelena. Padne také „šibalské“ tvrzení o tom, že se stavem tachometru je možno libovolně manipulovat, protože to žádný zákon nezakazuje,“ uvedl předseda Sdružení SOVA Ing. Zbyněk Veselý. „Pokuty pro právnické osoby nižší než například milion korun ale podle nás nemají smysl, protože jen na jednom autě lze stočením tachometru vydělat i několik desítek tisíc, a proto podvodníci pokutu na dolní hranici sazby ani nezaznamenají,“ dodal. Podle internetového průzkumu SOVA, který naše sdružení uskutečnilo v loňském roce, na svých webových stránkách nabízí stáčení tachometrů minimálně 30 firem. Pokud si uvědomíme, že v ČR jezdí se stočeným tachometrem asi 42% ojetin, pak jdou škody způsobené kupujícím, kteří jsou zmanipulovaným stavem tachometru uváděni v omyl a platí za auta více, než by chtěli, do miliard korun. „Proto doufáme, že se nový zákon stane důležitým nástrojem pro ČOI a živnostenské úřady a že budou tyto instituce mít odvahu ho prosadit,“ zdůraznil Veselý. Lidé, kteří si stáčení objednávají, si mnohdy neuvědomují, že mohou budoucímu kupujícímu kromě finanční ztráty způsobit i řadu jiných, vážnějších problémů. „Rizik je celá řada a to finanční není zdaleka největší. Tím je samozřejmě "mylný" technický stav vozu, který je jiný, než kdyby na tachometru svítil správný stav najetých kilometrů. Veškerá doporučení pro kontrolu či výměnu dílů při určitém počtu najetých kilometrů jsou samozřejmě u stočeného vozu k ničemu. Pokud nejsou vyměněny díly, které již jsou podle skutečného průběhu kilometrů za svou životností, můžeme se dostat například někde na dálnici ve vysoké rychlosti do velkých, často až život ohrožujících problémů. Přetočené tachometry tedy neznamenají pouze riziko finanční a technické, ale také riziko pro bezpečnost silničního provozu a tím i pro život a zdraví řidičů a jeho ostatních účastníků,“ uvedl Veselý.    Více zde.

 

Databáze ztracených a odcizených TP a značek

 

Ministerstvo dopravy na svých webových stránkách zprovoznilo možnost vyhledávání odcizených a ztracených registračních dokladů (ORVI a ORVII – tzv. „malé techničáky“) a seznam odcizených a ztracených tabulek registračních značek (RZ) vedených v Centrálním registru vozidel.  Více zde.

 

Policie rozbila gang zlodějů aut, viní i kanonýra Skuhravého

 

Středočeská policie rozbila údajný gang, který obchodoval s kradenými luxusními auty. Obvinila šest lidí a zajistila 35 aut v celkové hodnotě přes 40 milionů korun. Krajská policie potvrdila, že jedním ze zadržených, který je ale stíhán na svobodě, je bývalý československý fotbalový reprezentant.    Více zde.

 

Praha zavede nízkoemisní zóny

 

Pražský magistrát nyní eviduje přibližně sto tisíc aut se starším datem výroby, která nebezpečně znečišťují životní prostředí. Právě kvůli nim chce zavést takzvanou nízkoemisní zónu v centru města, kam by tato auta nemohla jezdit.  Více zde.

inzerat-cebia

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz