Až 10 tisíc kradených aut možná skrývá registr vozidel

Komplikovaný přechod starého registru aut na nový s sebou přinesl jedno šokující zjištění: v úřední databázi je spousta tzv. VIN kódů, které se vztahují ke dvěma či více vozidlům. Podle zjištění deníku Právo je v registru takových duplicitních čísel až 10 tisíc.

Podle oslovených odborníků se přitom právě změnou jedinečného identifikačního čísla VIN nejčastěji legalizují kradená auta. Podvodníci pak falšují identifikační znaky také při dovozu ojetých aut ze zahraničí, kdy chtějí například snížit stáří vozidla a navýšit tak jeho cenu. Ministerstvo dopravy dosud připouštělo, že duplicitních VIN kódů je v registru sedm tisíc. Jak ale Právu řekl s odkazem na nejnovější analýzy dat zdroj blízký vedení ministerstva, může jich být v databázi ještě o tři tisíce víc. Drtivá většina duplicitních záznamů se podle expertů týká krádeží a podvodů. „Vybavuji si jeden případ, šlo o starší motocykl, který byl v původním registru registrovaný dvakrát – jednou u nás a podruhé v Praze. Pražský motocykl byl ale kradený a měl vybouchaný VIN, shodou okolností stejný, jako měla motorka registrovaná námi,“ řekla Právu úřednice jednoho východočeského pracoviště registru, která si nepřála být jmenována. „Policie se s takovýmto druhem podvodů setkala a setkává,“ potvrdil bez bližších informací mluvčí policejního prezídia Tomáš Hulan. V ČR policie zaregistrovala od začátku roku do konce července krádeže 6284 aut a 405 motocyklů, objasnit se jí však zatím celkem podařilo jen 950 případů.

„Co se týká duplicitních VINů, jsem přesvědčen, že tak 80 procent případů se určitě týká nelegální činnosti,“ poznamenal technik z jednoho pracoviště registru. Jen minimum případů se může podle něj týkat historických chyb a zvláštností, například přidělování speciálních úředních čísel pro přívěsy a vozíky, která se mohla někdy překrývat. Zloději aut si VIN čísla většinou vymýšlí. „Někdy takový sedmnáctimístný VIN nebyl ve skutečnosti ani vygenerován. Někdy změní jen sedm osm znaků. Zpravidla jde o čísla, která se jim dobře mění – například z trojky udělali šestku nebo osmičku, z jedničky sedmičku, z devítky nulu,“ poznamenal technik. Otázkou podle expertů je, v kolika případech zloději či překupníci potřebovali pomoc úředníků, případně policistů, neboť starý registr vozidel sice zanášení duplicitních čísel VIN na rozdíl od toho nového umožňoval, podle některých oslovených lidí z pracovišť registru vozidel je ale také úředníci mohli zpravidla odhalit. „Máme informace, že legalizace odcizeného luxusního auta přijde asi na 100 tisíc korun,“ řekl Právu pod podmínkou anonymity šéf firmy, která v minulosti pomáhala tyto podvody odhalovat.   Více zde.

Nemilosrdná přímá úměrnost - stáří aut a počet nehod

Ve srovnání se zbytkem Evropy patří Česká republika stále mezi čtyři nejhorší země, pokud počet obětí dopravních nehod přepočteme na jednu miliardu ujetých kilometrů. V Česku na toto množství ujetých kilometrů připadá 17 obětí, v Německu šest, ve Velké Británii dokonce jen 4.Co dělají ve zbytku Evropy jinak a lépe? Mají přísnější předpisy či lepší úroveň zdravotní péče? Jsou řidiči ukázněnější? Nikoliv. Důležitý a nejpodstatnější rozdíl lze nalézt především ve věkové skladbě vozového parku.  Průměrné staří motorových vozidel v Česku totiž neklesá, naopak roste. V současné době je dokonce nejvyšší od roku 2007. Zatímco průměrné stáří vozového parku osobních automobilů činí v zemích Evropské unie 8,2 roku, v Česku se už čtvrtý rok drží u hranice 14 let, v současné době dosahuje hodnoty 13,9 roku. Více zde

 

Gang zlodějů luxusních aut z Vysočiny je za mřížemi

Čtrnáct zadržených pachatelů, deset prokazatelně kradených aut, čtrnáct dalších podezřelých aut a nejméně osmimilionová škoda. Takový je výsledek úterní rozsáhlé policejní akce, při které kriminalisté zatkli skupinu překupníků kradených luxusních aut.        Více zde.

Vyzkoušejte systém AUTOTRACER = komplexní info o vozidlech a jejich historii.

 

DM autotracer

Vybíráte vozidlo a nevíte, které je to pravé?

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz