Internetoví podvodníci útočí i na peněženky prodávajících!

Již pár desítek zájemců o prodej či koupi ojetého vozu nás kontaktovalo s poděkováním našemu sdružení. Díky našim článkům, ve kterých pravidelně informujeme o nejnovějších podvodech zločineckých zahraničných skupin operujících na internetu, zjitili ještě na počátku komunikace s domnělým obchodním partnerem, že se jedná o podvod.

Podvodníci si najdou v internetové inzerci vůz určený na prodej a zašlou majiteli nabídku jako zahraniční zájemci. Vůbec se nesnaží sjednat cenu, plně akceptují uvedené ocenění vozu. Navrhují majiteli, aby si zřídil účet na PayPal, to je internetový platební systém, který umožňuje přesuny peněz mezi účty identifikovanými emailovými adresami.

„Na internetu jsme odhalili podvodníka, který chce skupovat auta, a po prodávajících (po mě) chce, aby si udělaly účet na PayPal(za který se pak vydává)a tam pak jakoby posílá peníze i s přirážkou na dopravu,“ píše náš čtenář.

Platbu na PayPalu však podmiňuje platbou majitele přepravní společnosti. V Petrovým případě se jednalo o částku 9.200,- Kč, které měl zaslat přes Western Union přímo přepravci vozidla. Samozřejmě účet na PayPalu, i dopravce byli zfalšovaní. Naštěstí byl tento způsob prodeje Petrovi podezřelý a neposlal žádné peníze.

Otázkou však zůstává, kolik majitelů vozů peníze ve vidině výhodného prodeje přes Western Union zašle. Zároveň je potřeba reálně si uvědomit a zhodnotit, proč by zájemce o vůz, nebo i prodejce vozu ze zahraničí, měli zájem prodávat či kupovat vůz v České republice. Podezřelé je i proč by někdo kupoval vůz, který nikdy neviděl.

Sdružení SOVA proto důrazně upozorňuje, aby prodávající i kupující nezasílali peníze předem. Jakákoliv transakce přes Western Union je krajně podezřelá.

Více najdete zde.

Úředník přihlasoval vozy na základě sfalšovaných TP

Úředník dostal trest tří let vězení se zkušební dobou na pět let a s dohledem, kdy se musí po čtyřech měsících hlásit probačnímu úředníkovi. Musí zaplatit peněžitý trest 400 tisíc korun nebo místo toho jít na 2 roky do vězení. Osm let nesmí vykonávat úřednickou práci.

Případ začal již najaře roku 2011, kdy rychnovští kriminalisté zajistili v archivu Městského úřadu v Dobrušce přibližně pět tisíc kusů podezřelých schvalovacích spisů k ojetým vozidlům dovezeným ze zahraničí.

Celkem bývalý vedoucí do provozu schválil 205 aut z dovezených Německa, Francie a Švýcarska v rozporu s příslušným zákonem na základě padělaných anebo neúplných originálních dokladů ze země původu.

O tom, zda budou uvedená auta moci být v dále v provozu na českých silnicích, by mělo být rozhodováno ve správním řízení.

Více najdete zde.

Nákup auta nemusí být sázka do loterie!

 

DM reklama cebia

Využijte služby Cebia:

                  - fyzická prohlídka vozu, potvrzení originality identifikačních znaků

Více informací na www.cebia.cz nebo www.zkontrolujsiauto.cz

  • PROVIN prověření původu vozu ze zahraničí

  • VINTEST = jistota originálu

  • systém AUTOTRACER – prověření historie ojetého vozidla on-line na internetu

 

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz