SOVA při hledání „stočenek“ odhalila nový trik: inzerci více vozů na jeden kód VIN

 

Zhruba po roce a půl projektu porovnávání zahraniční a domácí inzerce vozů na autoserverech sdružení SOVA odhalilo téměř 3300 stočených aut s celkovou sumou 173 milionů „ubraných“ kilometrů. Vedlejším produktem projektu je pak zjištění nového typu podvodu s ojetými vozy – inzerce více aut na jeden VIN. 

 

"Logika projektu je jednoduchá - na zahraničním serveru, kde je vůz inzerovaný, zaznamenáme stav kilometrů a pak jen čekáme, kdy se auto objeví v inzerci ojetých aut v tuzemsku. Pokud je stav kilometrů nižší, je jasné, že došlo k manipulaci s tachometrem.Celková suma stočených kilometrů je již přes 173 milionů a počet vozů téměř 3300. Obě cifry rostou každý den," uvedl předseda Sdružení SOVA Ing. Zbyněk Veselý.

Držitelem smutného rekordu je zatím škoda Fabia rok výroby 2005, která byla stočena o 262.000 km. "Je vidět, že drzost prodejců nezná mezí a jejich výdělky na tomto podvodu musejí být astronomické. To je asi důvod, proč se nyní naše sdružení stává cílem útoků různých autobazarů, jimž jsme "šlápli na kuří oko"," zdůraznil Veselý.

Na projekt zveřejňování stočených vozů má SOVA i pozitivní reakce přímo z trhu ojetých aut. "Ozývají se nám poctivé autobazary, které nám hlásí podezřelé vozy. Stejně tak nám posílají tipy i řadoví zákazníci. Tak získáváme důležitá data, na základě kterých jsme schopni odhalit více zmanipulovaných vozů," řekl Veselý.

V rámci projektu Sdružení SOVA odhalilo mimo jiné i nový trik, který zásadním způsobem mate potenciální zákazníky. „Na některých serverech se inzerce platí za každý inzerovaný VIN. Někteří prodejci se snaží snížit svoje náklady tím, že pod jedním VINem postupně inzerují více automobilů, navíc stočených. Při prověření VINu ovšem samozřejmě celkové údaje o vozidle nesedí. Takových případů jsme zaznamenali přes šest stovek. Je zvláštní, že tito prodejci jsou na nás poměrně agresivní, ačkoliv používají praktiku, která by se dala nazvat minimálně klamavou reklamou, a navíc porušují pravidla spolupráce s inzertními autoservery,“ upozornil Veselý. 

Více najdete zde.

Počet osobních aut v Česku poprvé překonal pět milionů

Počet registrovaných osobních automobilů v České republice překonal poprvé v historii hranici pěti milionů. Je to dvakrát tolik než před 25 lety, kdy v okresech dnešní České republiky jezdilo 2,411 milionu osobních vozů. Vyplývá to ze statistik Sdružení automobilového průmyslu. Jen během letošního prvního pololetí se počet registrovaných vozů rozšířil o 167 tisíc aut.

Průměrný věk vozů se ovšem zvyšuje - i kvůli velkému množství ze zahraničí dovezených starých ojetin. Nyní dosahuje 14,73 roku. Průměrné stáří roste už od roku 2009. "Obměna vozového parku je stále nedostatečná," říká ředitel sdružení Antonín Šípek. Obměna nyní v Česku dosahuje čtyř procent ročně, zatímco v sousedním Německu je to sedm procent a v Belgii dokonce devět procent.

Přes 42 procent českých osobních aut bylo vyrobeno již před více než patnácti lety, další téměř čtvrtina je stará deset až patnáct let. Nejčastěji lze na tuzemských silnicích potkat vůz značky Škoda. Její podíl přesahuje 34 procent, což je čtyřikrát více než má druhý Volkswagen. Přes pětiprocentní hranici se dostaly ještě Ford, Renault a Peugeot.

Více najdete zde.

Nákup auta nemusí být sázka do loterie!

 

DM reklama cebia

Využijte služby Cebia:

                  - fyzická prohlídka vozu, potvrzení originality identifikačních znaků

Více informací na www.cebia.cz nebo www.zkontrolujsiauto.cz

  • PROVIN prověření původu vozu ze zahraničí

  • VINTEST = jistota originálu

  • systém AUTOTRACER – prověření historie ojetého vozidla on-line na internetu

 

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz