Může být nové auto nelegálního původu? Může!

O tom, že koupě nového vozu může být velmi riziková, se přesvědčilo několik desítek zákazníků autosalonu Auto Activity, kteří zakoupili vozy s nelegálním původem. Celková škoda přesáhla 42 milionů korun a řadí se tak spolu s kauzou Globus Car / Auto ESA k největším podvodům s automobily na našem území. Jednatele společnosti Auto Activity Lubora Černého obvinila minulý týden policie ze zpronevěry, podvodu a úvěrového podvodu v souvislosti s prodejem nových aut. Podle detektivů z krajského oddělení hospodářské kriminálky dosahuje výše škody nejméně dvaačtyřicet milionů korun. Osmačtyřicetiletému podnikateli hrozí až deset let vězení. Černý je stíhán jako fyzická osoba. Ovšem trestní stíhání vede policie rovněž proti firmě Auto Activity, v níž Černý působil jako jednatel. Kriminalisté se začali případem zabývat už na začátku loňského roku. Policisté postupně přijímali trestní oznámení od podvedených klientů. „Případ se nakonec rozrostl do velkého rozsahu se škodou přesahující čtyři desítky milionů. Vyšetřování je v současné době na samém počátku a kriminalisty čeká ještě několikaměsíční náročná práce, která souvisí s provedením výslechů desítek poškozených osob a svědků. Teprve poté bude možné vyšetřování ukončit," vysvětlila krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Luxusní areál v Jihlavě otevřela společnost v září 2013. Za pár měsíců, v lednu 2014, ale cedule na dveřích prodejny oznamovala, že je z provozních důvodů dočasně zavřeno. „Zaměstnanci tehdy neměli ani tušení, že dochází k nějakým podobným problémům, které později vyšly najevo," řekl včera Deníku jeden z bývalých zaměstnanců firmy. Podle detektivů se Lubor Černý dopouštěl trestné činnosti už v průběhu druhé poloviny roku 2013. „Prostřednictvím svých zaměstnanců a zprostředkovatelů prodeje uzavíral závazné objednávky na prodej nových vozidel několika zahraničních značek, tato vozidla pak fakticky prodával a inkasoval od koncových zákazníků peníze za tato prodaná vozidla. Vozidla poté předával jejich majitelům i přesto, že věděl, že nejsou uhrazeny faktury bankovním společnostem, kterým tato auta ve skutečnosti patřila," vysvětlila Dana Čírtková. To pak v praxi znamenalo, že bankovní společnosti nepřevedly vlastnická práva a nevydaly technický průkaz k vozidlu, protože za vozidla nedostaly od prodejce zaplaceno. Podle policie měl podnikatel poškodit na tři desítky klientů a pět bank. Detektivům se zatím nepodařilo zjistit, na co podnikatel vybrané peníze použil.

Více najdete zde.

Nákup ojetých vozů je opět výhodnější, než nových, které zdražují

Český statistický úřad při zkoumání dubnových cen zjistil, že oproti minulému roku nové automobily podražily téměř o 3 %, zatímco ceny ojetin za stejnou dobu klesly o 2,3 %. Nákup ojetého vozu je tedy ještě cenově výhodnější, než býval.

Více najdete zde.

 

Ekologickou daň mají platit i majitelé aut deset let starých, chce vláda

Ekologická daň se bude zřejmě platit i u deset let starých aut. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) má poplatek hradit při první registraci nebo první přeregistraci vozidel, daň by se tak platila jednou. Vláda schválila věcný záměr zákona o výrobcích s ukončenou životností, který předložila ministerstva životního prostředí a průmyslu. Podle loňských statistik Sdružení automobilového průmyslu je vozidel starších deseti let v Česku více než tři miliony.   Více najdete zde.

Nákupem vozidla to nekončí – chraňte své vozidlo před zloději!

  Cebia SAT je moderní, komplexní řešení satelitního zabezpečení a hlídání automobilů.  cebia sat

 

 

   Buďte nároční a vyžadujte

   kvalitní systém!

     Více informací na www.cebia.cz

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz