Výzva pro podvedené při koupi ojetého auta v polopřevodu

Sdružení SOVA vyzývá všechny, kdo si po 30. červnu koupili u nepoctivých prodejců vůz v polopřevodu, aby nám své zkušenosti napsali. Můžete využít buď on-line formulář pro zaslání stížnosti nebo naší e-mailovou adresu stiznosti@sdruzeni-sova.cz. Dávejte si pozor na nabídky podezřele levných vozů jak z tuzemska, tak z dovozu - mohou to být právě auta, jejichž existence byla kvůli neodkončenému polopřevodu zrušena.

Na základě novely zákona 56/2001 Sb. byly k prvnímu lednu 2015 zrušeny takzvané "polopřevody" při změně majitele ojetého vozu. Stát dal všem majitelům vozů v polopřevodu lhůtu na jejich doregistraci do 30. června 2015. Všechny ojeté vozy, které do tohoto dne nebyly doregistrovány a zůstaly v polopřevodu, byly následně 1. července vyřazeny z Centrálního registru vozidel a de facto tak z hlediska platných předpisů přestaly existovat - zanikla u nich platnost technické a emisní kontroly a povinné ručení a staly se tak nezpůsobilými pro provoz na pozemních komunikacích. Kdo takovým vozem stále jezdí, riskuje vysokou pokutu, může přijít o řidičský průkaz a hlavně bude muset z vlastních prostředků uhradit jakoukoliv škodu, kterou autem v provozu způsobí.

Bohužel dle informací SOVA po celé republice stále zůstává asi 100 000 vozidel, která se mohou objevovat u nepoctivých prodejců ojetin. SOVA již zaznamenalo tendence nabízet zrušené vozy v polopřevodu jako auta z dovozu, takzvané individuální importy. "Ostražitost je při nákupu ojetého auta potřeba vždy, ovšem zejména v těchto dnech je potřeba velmi ppečlivě kontrolovat, zda má vůz dokončený polopřevod a nenechat se nachytat třeba nabídkou podezřele levného auta dovezeného z Německa. Po prodejcích důsledněji než dříve vyžadujte garanci legálního původu vozidla, přímo v kupní smlouvě požadujte ustanovení o vrácení peněz pro případ, kdyby byl s vozidlem právní problém," zdůraznil předseda SOVA Ing. Zbyněk Veselý.

Pro zaslání Vašich zkušeností s koupí nebo nabízením auta v polopřevodu můžete využít již zmíněný on-line formulář pro zaslání stížnosti nebo naší e-mailovou adresu stiznosti@sdruzeni-sova.cz.

Ekologickou daň mají platit i majitelé aut deset let starých, chce vláda

Ekologická daň se bude zřejmě platit i u deset let starých aut. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) má poplatek hradit při první registraci nebo první přeregistraci vozidel, daň by se tak platila jednou. Vláda schválila věcný záměr zákona o výrobcích s ukončenou životností, který předložila ministerstva životního prostředí a průmyslu.

Podle loňských statistik Sdružení automobilového průmyslu je vozidel starších deseti let v Česku více než tři miliony. Zpřísnit se mají i podmínky pro likvidaci autovraků, vysloužilých svítidel, baterií a solárních panelů nebo ojetých pneumatik.

Paragrafové znění zákona bude předloženo vládě do konce září. Účinnosti podle Brabce nabude zřejmě od 1. ledna 2017. Za registraci by měla platit i auta, která spadají pod normu EURO 3, což jsou automobily vyrobené mezi rokem 2000 až 2005.

„Pokud se podíváme, odkdy jsou vyráběna vozidla s normou EURO 3, tak hovoříme o tom, že tímto poplatkem nově 3000 korun, by měla být zatížena vozidla starší 12 let,“ řekl po jednání vlády Brabec.

Bezpečnostní značení skel

- snižuje riziko odcizení vozidla o 96%

- snadná instalace a registrace v mezinárodním informačním systému OCIS

- sleva na havarijním pojištění až 10%     cebia piskovani