Servisním knížkám z bazarů nevěřte. Lžou i značkoví prodejci

Zfalšovat servisní knížku je snadné. Jenže oficiální autorizované servisy kontrolu nijak neulehčují. Údaje řeknou jen majiteli vozidla, a tím kupec před podpisem smlouvy není. Kromě popsaného porovnání deklarovaného stavu ujetých kilometrů s opotřebením vozu byste si měli skutečný nájezd ověřit také podle servisní historie vozidla, nejlépe v servisu, který automobil po dobu svého provozu navštěvoval. Někdy je však získání těchto údajů značně problematické, neboť servisy je často považují za důvěrné a odmítnou je vydat s poukazem na fakt, že o ně může požádat pouze majitel automobilu.

Prozatím jedinou dostupnou možností je tak využít nabídku firem zaměřujících se na prověřování ojetin. Z nich se totiž o skutečném stavu automobilu můžete dozvědět mnoho detailních informací.

Vlastní databázi vozidel s podezřením na zásah do stavu tachometru provozuje také Sdružení na ochranu vlastníků automobilů (SOVA). Toto sdružení, které dlouhodobě bojuje s podvody s ojetinami, zaznamenává stav tachometru automobilů nabízených přes inzertní servery v zahraničí. Pokud dojde k dovozu daného automobilu ze zahraničí do České republiky, pak je tento původní stav tachometru porovnán se stavem tachometru deklarovaným při prodeji prostřednictvím tuzemské inzerce. Pokud je po dovozu stav tachometru nižší, pak s nejvyšší pravděpodobností muselo dojít k manipulaci se stavem ujetých kilometrů za účelem zvýšení jeho prodejní ceny.

Všechny takto odhalené případy pak Sdružení na ochranu vlastníků automobilů zveřejňuje v pravidelně aktualizované databázi, do které může nahlédnout každý zájemce o koupi ojetého vozu.

K fungování databáze Zbyněk Veselý ze sdružení SOVA uvádí: "S nápadem na její vytvoření přišel jeden známý. Kamarád pak pro tento účel naprogramoval aplikaci, která pracuje více-méně automaticky, takže s jejím provozem nemáme prakticky žádnou práci. Za několik týdnů jsme odhalili téměř 600 aut."

Bojujeme proti nešvaru stočených tachometrů

Nešvar stočených tachometrů a související nedostatky platné legislativy jsou tématem rozhovoru se Zbyňkem Veselým, předsedou Sdružení SOVA, které se již řadu let zabývá tématikou stočených tachometrů.

Podělte se s námi o zkušenosti s novým zákonem o převodech

Od 1. ledna platí dle novely zákona 56/2001 Sb. nová pravidla pro převody vozů při prodeji ojetin a nových aut. Sdružení SOVA nyní shromažďuje podněty jednotlivců, firem, autobazarů, STK a registračních míst k tomuto zákonu a chce je předložit Ministerstvu dopravy. Byli bychom rádi, kdyby následně ministerstvo použilo námi zaslané podněty při přípravě novely zákona, která se chystá na polovinu letošního roku. Pokud máte nějaký návrh na zlepšení systému, nebo pokud jste se setkali při registraci auta dle nové legislativy s problémy, napište nám na e-mail info@sdruzeni-sova.cz a my vaše názory a zkušenosti budeme ministerstvu tlumočit.

Bezpečnostní značení skel

- snižuje riziko odcizení vozidla o 96%

- snadná instalace a registrace v mezinárodním informačním systému OCIS

- sleva na havarijním pojištění až 10%     cebia piskovani