Stát chce zpřísnit kontroly na STK kvůli zmanipulovaným vozům

Bič na prodejce kradených aut, sestavených z odcizených dílů nebo s přetočeným tachometrem, chystá české ministerstvo dopravy v novele zákona o provozu na pozemních komunikacích. Kontroly, zda není auto kradené, by měly provádět vybrané stanice technické kontroly (STK). V Česku se bohužel kradená auta zatím snadno legalizují. Poznat, jestli si v autobazaru nekupujete kradené auto, je velmi složité. Většina zejména drobných prodejců totiž na původ vozu nehledí. Naopak větší prodejci, kteří jsou majiteli vozů, poskytují doživotní garance na legální původ vozů.

Jakub PTAČINSKÝ, mluvčí, ministerstvo dopravy řekl: "Výsledkem by mělo být, že technik (STK, pozn. SOVA) probere daleko více kontrolních bodů na vozidle. Kontrola takzvaného identifikačního VIN kódu by se měla rozrůst o kontrolu dalších kontrolních bodů, které jsou ve voze obsaženy. Byla vytvořena metodika, která tyto kódy popisuje a dává technikovi a mechanikovi možnost, jak zkontrolovat více identifikačních znaků na daném vozidle a zvýšit tak možnost odhalení nějakého podvodu."

Podle ředitele společnosti Cebia Martina Pajera zpřísněnými kontrolami neprojde asi 5% vozů: "Myslím, že neprojdou kvůli tomu, že jsou pozměněné a že mají nepůvodní identifikátory. V Čechách máme zhruba 6,5 milionu přihlášených registrovaných vozidel. U zhruba 1 milionu v minulosti nějakým způsobem došlo k tomu, že byla nějakým způsobem pozměněna jejich původnost. Samozřejmě ne ve všech případech se dá jednoznačně prokázat, z jakého vozidla "vznikly" a tudíž ne všechna tato auta budou zabavena. K tomu určitě nedojde." Více zde a zde.

Šest zatčených za krádeže aut na součástky

Při akci třiašedesáti policistů bylo zatčeno šest mužů a odhaleno devět set součástek z 50ti kradených aut ze severních Čech. Škoda je v řádech milionů korun. Více zde.

 

Česká televize se věnovala kauze Globus Car / Auto ESA

V investigativním pořadu Reportéři ČT zazněly výpovědi lidí, kteří v kauze přišli o auta i peníze, celkem 25 milionů korun a stanovisko SOVA. Více zde.

 

Muž z ostravska vylákal na zálohách za ojetiny 2 miliony

Podle TV Prima Pavel Kubeš z Ostravy sliboval dovoz ojetin z Německa. Důvěřiví zákazníci mu  poskytovali zálohy až 100 tisíc Kč, ale aut se nedočkali.  Případ se škodou 2 miliony korun vyšetřuje ostravská policie, která upozorňuje, že podvodník může být ozbrojený. Více zde.

inzerat-cebia

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz