V Maďarsku přituhuje v boji s přetáčením tachometrů

Maďarská vláda a Parlament se pustily do bitvy s přetáčeči tachometrů. STK budou povinny zaznamenávat stav tachometru do databáze a manipulace s jeho stavem bude považována za kriminální čin.

Jak zjistilo sdružení SOVA, opatření proti ilegálnímu pozměňování stavu najetých kilometrů začnou platit už od 1. ledna 2012. Vláda nařídila nová pravidla pro zaznamenávání a kontrolu stavu najetých kilometrů na STK svým dekretem č. 138. Maďarská vláda zároveň zpracovala návrh změny zákona, který bude považovat neoprávněnou změnu stavu kilometrů na tachometru za trestný čin obdobný jako pozměňování veřejné listiny.

"Je jasné, že pokud existuje politická vůle, dá se proti přetáčení tachometrů bojovat. "Každý zákon či vládní dekret mná své mouchy, ale někde se začít musí," uvedl předseda SOVA Zbyněk Veselý.

Podle odborníků může hrozit, že maďarská vláda tímto postupem vlastně zlegalizuje ojeté vozy, které byly stočeny před svým dovozem do země. "Jediným řešením je podle názoru SOVA zavedení celoevropské databáze najetých kilometrů, nebo alespoň propojení národních databází a jejich zpřístupnění veřejnosti tak, aby si každý zájemce o koupi automobilu mohl zkontrolovat stavy tachometrů sám. Jinak bude vždy prostor pro podvody," řekl Veselý.

Sdružení SOVA dlouhodobě navrhuje, aby bylo přetáčení tachometrů v ČR trestným činem nebo přestupkem. V chystané novele zákona 56/2001 Sb. by se měla ustanovení ztěžující manipulaci s tachometry objevit, nicméně úprava má stále určité nedostatky.

"Doufáme, že se ještě podaří zpřesnit například ustanovení o tom, kdo může do stavu tachometru zasahovat. Podle našeho názoru by to neměly být ani opravny. Navíc by o každé změně na displayi tachometru měl existovat záznam v technickém průkazu, a to včetně zdůvodnění a objednatele zásahu," zdůraznil Veselý.  Pokračování zde.

 

 

Policie dopadla organizovanou skupinu zlodějů aut

Policistům se podařilo dopadnout trojici zlodějů aut z Prostějova, kteří působili nejméně ve čtyřech krajích. Svou kořistí čítající desítky vozů zvládli zaplnit nepoužívanou tovární halu. Jsou tak jednou z největších odhalených skupin v Česku. Vice zde.

 

Ukrajinský ministr spravedlnosti jezdí v  ukradeném autě

Německý deník tvrdí, že ukrajinský ministr spravedlnosti jezdí v kradeném luxusním voze Mercedes z Německa. Ačkoli vůz technicky pořád patří německé leasingové společnosti, Ukrajina si automobil nechala. Tamní úřady vůz zabavily na hranicích a předaly ho vládě. Vice zde.

 

Na povinné STK má policie začít posílat vraky v únoru

Policie bude moci s největší pravděpodobností od února příštího roku posílat auta na technickou kontrolu. Umožnit jí to má dosud chybějící vyhláška ministerstva dopravy, jejíž návrh byl zveřejněn na vládním webu. Vice zde.

inzerat-cebia

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz