Dojeli na prodej stočeného auta – firma bude zrušena

Společnost SINCE STAR ze Žiliny doplatila na prodej o přibližně 10 000 kilometrů stočeného auta Mercedes ML. Okresní úřad podal návrh na její zrušení. Podnět na vykonání kontroly Slovenskou obchodní inspekcí zaslalo slovenské sdružení SOVA, které dlouhodobě bojuje proti stáčení tachometrů.

Sdružení SOVA v červnu letošního roku informovalo Slovenskou obchodní inspekci o podezření na prodej stočeného automobilu Mercedes ML, který byl ještě v dubnu 2017 nabízen na německém webu mobile.de s nájezdem 179 000 km. O měsíc později již bylo vozidlo inzerováno na Slovensku s nižším stavem tachometru o 10 400 km a navíc dráž o 70 000 Kč.

SOI začala konat a po opakovaných kontrolách a šetřeních vypátrala firmu, která jako první na slovenském trhu nabízela daný vůz. Celou věc komplikoval fakt, že bazar prodával automobil prostřednictvím komise, patřilo jiné společnosti. Ta se SOI prokázala platnou kupní smlouvou, na jejímž základě inspekce identifikovala společnost SINCE STAR, která jako první právnická osoba na Slovensku auto nabízela. Společnost mařila kontroly, nereagovala na výzvy a na uvedeném sídle se nevyskytovala. Proto vůči ní inspekce zahájila několik správních řízení o uložení pokuty za maření výkonu. Tato pokuta může dosáhnout až výšky 40 000 Kč a může být udělena opakovaně.

SOI jednala dál, požádala o vykonání kontroly odborem živnostenského podnikání Okresního úřadu a ten podal návrh na zrušení společnosti. Aktuálně je na tahu Okresní soud. „Aktivitu Slovenské obchodní inspekce a dalších úřadů v boji proti podvodníkům, kteří stáčejí resp. prodávají auta s upravenými tachometry, moc vítáme a vážíme si ji. SOVA bude i nadále pokračovat v podávání podnětů na nepoctivé bazary anebo firmy, které nabízejí auta se zmanipulovaným stavem počítadla ujeté vzdálenosti,“ ozřejmuje předseda slovenského sdružení SOVA Július Petrus.

„Rovněž v České republice sdružení SOVA zasílá svá podezření na Českou obchodní inspekci, které bychom také chtěli poděkovat za její činnost a prověřování podnětů. Rádi bychom poprosili také občany, aby se zapojili a posílali nám podložená podezření,“ žádá předseda českého sdružení SOVA Zbyněk Veselý. A dodává: „Bez aktivního zapojení se do boje proti podvodníkům, kteří stáčejí tachometry anebo takováto auta prodávají, budou i nadále na našich cestách jezdit ilegálně omlazená auta, která jsou nebezpečná pro všechny účastníky silničního provozu. Na tyto ilegální aktivity také doplácejí poctiví prodejci. Ne pokaždé totiž dokážou odhalit stočené auta, která se jim „stáčecí mafie“ snaží prodat. Nakonec můžou být vystaveni tvrdým sankcím a to i navzdory tomu, že je pro ně velmi těžké dostat se ke stoprocentně hodnověrným informacím o skutečném stavu tachometru každého auta.“

Článek zde.

Poctivost zdraží kontroly aut. Konec švindlů s měřením emisí

Od Nového roku začnou platit přísnější pravidla pro emisní kontroly. Každé auto bude mít fotku. Ale jsou s tím opět potíže.

Nejméně desetina aut, která v minulosti v pohodě procházela technickou kontrolou a měřením emisí, se podle odhadů na silnicích vůbec neměla objevit.

Mělo to často jeden konkrétní důvod. Takové staré kouřící auto plné závad ve skutečnosti do dílny vůbec nevjelo. Majitel pouze přinesl příslušné papíry a dostal příslušná razítka.

Ministerstvu dopravy došla s podvody trpělivost, proto přede dvěma lety přišlo s focením aut na stanicích technické kontroly. Snímky odesílané do ministerské databáze CIS společně s protokolem o prohlídce mají být zárukou, že auto je schopné provozu na silnici. A teď přijde další zpřísnění. Od 1. ledna kromě toho přibude povinnost automobil nafotit při kontrole emisí.

Dá se očekávat, že poplatky za povinné osvědčení, dříve lidově nazývané jako zelená známka, kvůli tomu podraží.

Pro lepší pochopení rozdílu mezi STK a emisemi: stanice technické kontroly a stanice měření emisí jsou dvě různé instituce (i když někde se dělá obojí najednou). Stanic STK je v Česku 360 a jejich počet je přísně regulován licencí ministerstva dopravy. 

Článek zde.

Nákup auta nemusí být sázka do loterie!

 

DM reklama cebia

Využijte služby Cebia:

                  - fyzická prohlídka vozu, potvrzení originality identifikačních znaků

Více informací na www.cebia.cz nebo www.zkontrolujsiauto.cz

  • PROVIN – prověření původu vozu ze zahraničí

  • VINTEST = jistota originálu

  • systém AUTOTRACER – prověření historie ojetého vozidla on-line na internetu

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz