Řešení přetáčení tachometrů: novela zákona 56 a trestního zákoníku

Účastníci odborného semináře, který se konal 12.10.2010 v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR se shodli, že je nutno vypracovat zákonné formy postihu přetáčení tachometrů u ojetých vozidel. Hlavními cestami by podle nich měla být novela zákona č. 56/2001 Sb. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a trestního zákoníku. Seminář uspořádal poslanec a místopředseda Hospodářského výboru PSP ČR Mgr. Stanislav Huml. Dalšími vystupujícími byli předseda SOVA Ing. Zbyněk Veselý, Ing. Josef Pokorný z ministerstva dopravy, JUDr. Jana Horáková z ministerstva vnitra, generální ředitel AAA AUTO Anthony Denny a ředitel Cebia Ing. Martin Pajer. Sdružení SOVA na semináři prezentovalo návrh na zavedení trestnosti přetáčení tachometrů, který vypracovalo ve spolupráci s největším prodejcem ojetých vozů AAA AUTO. V publiku byli zástupci STK, dopravních inspektorátů, ČOI, SDA, SAP a dalších institucí. „Základem by měla být novelizace zákona 56 a na ní by bylo dobré navázat novelizací trestního zákoníku, protože jinak to nebude mít odstrašující účinek,“ uvedl poslanec Huml. Novelu zákona 56 chystá ministerstvo dopravy, podle kterého by mohla začít platit již v první polovině roku 2012. „Chceme v zákoně jasně říci, že přetáčení tachometrů je zakázáno a následně ve vyhlášce specifikovat, aby STK při změně majitele zapisovaly do technického průkazu stav najetých kilometrů,“ uvedl Pokorný. Podle něj bude ministerstvo podporovat i změnu trestního zákoníku. Více zde.

V SR trestnost přetáčení tachometrů prochází hladce

Slovenská Národná rada odsouhlasila přesvědčivou většinou postup novely trestního zákoníku o trestnosti přetáčení tachometrů do druhého čtení. Fakt, že pro novelu hlasovali poslanci napříč politickým spektrem, dává naději, že mohl být zákon přijat ještě do konce roku. Více zde.

 

Hradecký autobazarista se vypařil i se svěřenými auty

Počátkem října z bazaru Herkules v Hradci králové zmizely desítky aut. Majitel bazar zavřel, ale vlastníkům aut peníze nedal. Oklamaní lidé postrádají vozy za 4,3 milionu korun. Policie případ řeší jako podezření ze zpronevěry, za kterou hrozí až osm let vězení. Počet poškozených i způsobená škoda se postupně zvyšují. Více zde.

Cebia – Váš poradce při nákupu ojetého vozidla!

 

DM reklama cebia
  • prověření historie ojetého vozidla na internetu
  • - systém AUTOTRACER,

  • fyzická prohlídka vozidla - potvrzení originality identifikátorů
  • - služba VINTEST

  • dokladová prověrka vozidla v zahraničí
  • - služba PROVIN

  • široká škála zabezpečovacích systémů
  • - pískování skel, mechanické zabezpečení a satelitní střežení a monitorování vozidla Cebia SaT

 

Více informací na www.cebia.cz nebo www.zkontrolujsiauto.cz

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz