Proč se vyplácí přetáčet tachometry?

Řidiči služebních vozidel překročí stanovený limit. Auto se skutečně nízkým nájezdem, kterému nikdo nevěří. Anebo běžní podvodníci, kteří se neštítí lhát. Stáčet se pořád vyplatí.

Ve většině případů dochází k úpravě stavu tachometru z důvodu finančního profitu prodávajícího a cílem této úpravy je oklamání zákazníka. Někdy však paradoxně stáčejí tachometr samotní novopečení majitelé vozů, kteří svá auta hodlají používat ještě několik let. Důvody k takovému jednání bývají různé.

 

Tachometry se stáčejí i na služebních vozech

V médiích byl před časem zdokumentován případ mladého řidiče, kterému by rodiče ojetinu s 250 000 najetými kilometry nekoupili. Domluvil se tedy s původním majitelem na stočení tachometru ještě před prodejem, aby si mohl svůj vysněný vůz pořídit.

Dalším případem je muž, který se rozhodl pro koupi vozu se 170 000 kilometry na kontě. Avšak aby svým známým nemusel vysvětlovat, proč má vůz najeto již takovou porci kilometrů, nechal ho ze všeho nejdříve stočit na 100 000 kilometrů.

Dobrovolně si občas nechávají stočit tachometr také uživatelé služebních vozů, mají-li od zaměstnavatele přidělený limit pro soukromé jízdy. Pokud například zaměstnanec jede služebním automobilem na dovolenou k moři a přesáhl by limit pro soukromé jízdy, pak si nechá tachometr stočit o pár set kilometrů zpět a zaměstnavatel pak nic nepozná, dodává k tématu dobře informovaná osoba, která si však přála raději zůstat v anonymitě.

Jak na současnou snahu politiků klasifikovat stáčení tachometrů či nabídku této služby jako přečin nebo trestný čin pohlížejí odborníci? Je nedávné rozhodnutí Nejvyššího soudu skutečně průlomové? Nebude i nadále velmi obtížné a problematické stočení tachometru prokázat?  Více najdete zde.

Zejména menší prodejci ojetin mají problémy s novelou zákona o převodech

Úředníci Ministerstva dopravy vsunuli do novely zákona 56/2001 Sb. ustanovení, které působí potíže všem, kteří chtějí prodat, nebo koupit ojetinu. „Nejzásadnější problém je ten, že novela zákona říká, že za převod auta vždy ručí prodávající a na přihlášení je deset pracovních dní. A pokud to nesplní, hrozí pokuta až 50 tisíc korun,“ popisuje Jaromír Petr, vedoucí prodeje Autosalonu Kbely v Praze.

Novela počítá se zplnomocňováním kupce nebo prodejce k vyřizování převodu na úřadu. „Ve většině případů rozhodně nepodstoupíme riziko, abychom kupujícího takto zplnomocnili.“ Když 11. den například udělá kupec s novým, nepřevedeným autem nehodu, je to pro prodávajícího obrovský problém.

Více najdete zde.

inzerat-cebia

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz