Kroměřížský deník: Majitel nechtěl přepsat auto. Pomohla policie

Kroměřížský deník: Majitel nechtěl přepsat auto. Pomohla policie

Auto má v dnešní době skoro každá rodina, mnohé i dvě: jejich prodej či nákup jsou tak běžnou záležitostí, a to nejen v podání specializovaných firem. Co ale dělat, když nový majitel odmítne auto přepsat na sebe a přestane s prodejcem komunikovat? Jak se vyhnout tahanicím za porušení vyhlášky kvůli autu, jehož právoplatným majitelem už nejste?

Podobný případ se stal čtenáři Kroměřížského deníku.

"Prodával jsem staré auto, kupec si pro něj přijel odpoledne, registr vozidel byl už zavřený, takže jsem mu dal svou plnou moc a do smlouvy zanesl, že se zříkám veškeré zodpovědnosti a nový majitel je povinen jej do tří dnů přepsat. Se vším souhlasil, smlouvu podepsal a sliboval, že vše udělá," popsal redakci svou zkušenost Marián Školoud z Kroměříže.

Nic z toho se ovšem nestalo.

"Nového majitele bylo od začátku složité kontaktovat, když se mi to ale povedlo, dušoval se, že dá vše do pořádku. Začal ale jen kolotoč nesmyslných výmluv," líčí čtenář.

Zašel tedy na kroměřížský registr vozidel, od kterého čekal rozuzlení celé záležitosti: moc mu tam ale nepomohli. "Přišel jsem tam se smlouvou a vysvětlil situaci. Sešlo se u toho několik úředníků, ale tak nějak mi naznačili, že s tím nemohu dělat vůbec nic," vzpomíná.

A úředníci to potvrdili i přímo Deníku. "Občan s tím už mnoho dělat nemůže. Nejlépe je, když si původní vlastník zajde na úřad s novým a auto přepíší, tím si to ten původní vlastník pohlídá," doporučuje mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek. Podobně to vidí i policisté. "Tato věc je v kompetenci městského úřadu. Ideální je, pokud původní a nový majitel při prodeji společně vozidlo přepíší na městském úřadě," souhlasí kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová. Pokud už se ale chyba stala a obě strany spolu na úřad nešly, končí prodávající tak trochu v začarovaném kruhu. Nový majitel totiž může s autem nakládat podle svého a klidně jednat i proti pravidlům silničního provozu. S tím pak může mít potíže i předchozí majitel.

"Občan, který se dopouští dopravních přestupků, je řešen v přestupkovém řízení na úřadě. Když se zjistí, že vlastníkem vozidla je zapsán někdo jiný, řeší se i přestupek nepřepsání," vysvětlil za radnici Jan Vondrášek.

Podle policistů se však prakticky není čeho bát, zodpovědný bude opravdu nový majitel. "V případě, že je člověk předvolán na policii kvůli přestupku, který spáchal nový majitel, předloží doklady o prodeji vozidla. Policisté následně předvolají současného majitele vozu a s ním pak přestupek řeší," popsala Simona Kyšnerová.

POKUTA ZA NEHODU?

HROZIT BY NEMĚLA

Novému majiteli tak hrozí i pokuta. "Navíc ho mohou oznámit na městský úřad s tím, že si nesplnil povinnost vyplývající ze zákona, tedy nepřepsal vozidlo. Hrozí mu pokuta až pět tisíc korun, ve správním řízení je pokuta podstatně vyšší," říká mluvčí.

Prodávající tak bude z obliga i při řešení případné dopravní nehody. "Pokud má bývalý majitel veškeré náležitosti týkající se prodeje vozu v pořádku, postih mu nehrozí," ujišťuje policejní mluvčí.

A právě policisté pomohli i čtenáři z úvodu textu. "Přiznávám, že jsem byl bezradný, nechtěl jsem být popotahovaný za auto, které není moje, ani jsem jej nechtěl zpět. Jediné, co mě napadlo, bylo jít na policii. Tam jsme to celé sepsali a ujistili mě, že kdyby se s autem cokoliv stalo, moje věc už to nebude," dodává Marián Školoud.

Jinou kapitolou je však povinné ručení: to totiž musí platit vlastník auta, hradit ho cizímu autu by však asi chtěl málokdo. "Zavolal jsem své pojišťovací poradkyni, ta po mě chtěla velký techničák, který jsem ale neměl. Když jsem jí vysvětlil situaci, odkázala mě na pojišťovnu jako takovou, protože s tím nemá zkušenosti. Podobně prvně reagovala i paní na infolince, vše si ale zjistila a ozvala se mi," líčí bývalý majitel.

Celý proces nakonec trval asi čtrnáct dnů. "Potom mi poslala formulář se žádostí o zrušení ručení, já k tomu přiložil kupní smlouvu a zápis hlášení od policistů. Asi do dvou týdnů to pak zrušili a tím mi trápení se starým autem konečně skončilo," uzavřel Marián Školoud.

Celý článek zde.

Novinky ze světa elektromobility

28. listopadu 2023 | Odepsané vozy Tesla podstupují na Ukrajině reinkarnaci: Opravují totální vraky a užívají si levného provozu

Automechanik Max z Vancouveru dostal na svůj mobil matoucí zprávu: Betty Whiteová je na Ukrajině a potřebuje pomoc. To bylo divné, protože v lednu skonala na kanadské dálnici. Když Max naposledy viděl Betty Whiteovou, jak přezdíval svému elektrickému vozu Tesla Model Y Performance, byli na tom oba dost špatně po… více

2. listopadu 2023 | SOVA varuje před koupí elektromobilu bez předem vyžádané diagnostiky baterie

Elektromobilita je jasným trendem této dekády. Již dávno nejde jen o težko dostupná nová auta, ale rychle se rozšiřuje i trh s ojetinami. Podle statistiky společnosti Cebia se počet elektromobilů na českém trhu ojetých vozů jen v tomto roce zvýšil o 129% a dosahuje tak necelého jednoho procenta nabídky na… více

19. června 2023 | Při koupi ojetého elektromobilu je největším rizikem požár vozu po poškození baterie

Za prvních pět měsíců roku 2023 zaznamenáváme prudký nárůst dovážených elektromobilů do České republiky. Oproti roku 2022, kdy se dovezlo 1400 elektroaut vidíme výrazně zvedající se trend v oblibě elektromobility. Při nynějším tempu lze očekávat, že na konci roku bude v ČR zhruba dva a půl tisíce dovezených… více

Aktuality

24. dubna 2024 | Česko ročně přichází o stovky milionů na nevybraných pokutách za stočené kilometry

Podvody se stáčením najetých kilometrů jsou na trhu s ojetými vozidly bohužel obecně běžnou praxí. Ročně kvůli nim tratí nejen podvedení kupující, ale i státy. Společnost carVertical, která se zabývá daty z automobilového průmyslu, ve svém průzkumu napříč 22 evropskými trhy a USA zjišťovala, jak se k nim… více

18. dubna 2024 | Slovensko: úspěch v boji proti daňovým podvodům při dovozu ojetin. Stejné podvody trápí i Česko

Slovenská finanční správa zdárně zorganizovala akci s názvem LOTUS a uspěla tak v boji proti daňovým podvodům při dovozu ojetých vozidel ze zahraničí. Během této akce, zaměřené na nepoctivé dovozce ojetin, kteří za vozy neplatí DPH, byla zabavena vozidla a nemovitosti v hodnotě 4 milionů eur. Jde o tzv… více

28. března 2024 | Slušná ojetina do 100 000 Kč? Zapomeňte! Dnes si připravte dvojnásobek

Inflace se propsala do všeho, i do cen použitého zboží. A je jedno, jestli se bavíme o herních konzolích, domácích spotřebičích nebo autech. Doba, kdy se dalo slušné ojeté auto koupit do sta tisíc korun, je pryč. Dnes na celkem bezproblémovou ojetinu musíte mít dvakrát tolik. více

18. března 2024 | Ojetiny v roce 2023: Praha fandí elektřině, jižní Morava naftě a Ústecko ceně

Stáří a kilometry zůstávají, cena roste. Průměrná ojetina byla loni přibližně o 31 tisíc Kč dražší než v roce 2022. Nejvíce za ni chtěli prodejci v Moravskoslezském kraji, s částkou 560 tisíc Kč stála o 40 tisíc víc než v Praze.  více