Proč existuje SOVA

K založení Sdružení na ochranu majitelů automobilů - SOVA jsme se rozhodli v okamžiku, kdy jsme získali osobní neblahé zkušenosti s nákupem nekvalitních ojetých aut, zejména z dovozu. Zjistili jsme, že jsme se v této situaci neocitli zdaleka sami a že situace na českém trhu s ojetými auty je opravdu vážná. Protože chceme, aby nákup ojetého auta nebyl sázkou do loterie, rozhodli jsme se proti tomuto neblahému stavu bojovat.

Založení SOVA

K založení sdružení nás ale vyprovokovalo hlavně to, že se situace v tuzemsku ještě o hodně zhoršila po vstupu České republiky do Evropské unie 1. května 2004, kdy na hranicích odpadly kontroly dovážených ojetých automobilů. Na české silnice se tak dostalo mnoho starých, poruchových či přímo životu nebezpečných vraků ze všech koutů EU, včetně nových zemí jako je Polsko, Litva, Lotyšsko a Estonsko. Kvůli daleko menší kontrole dovážených ojetých aut jsme se stali automobilovým smetištěm Evropy.

O co se SOVA snaží

Cílem SOVA je pomáhat zákazníkům, kteří si kupují ojetá auta a stávají se oběťmi triků nepoctivých bazarů nebo individuálních dovozců. Radíme lidem s konkrétními problémy, a to nejen v Praze, ale po celé České republice. Spolupracujeme s médii a s jejich pomocí na jednotlivé případy upozorňujeme. Chceme, aby se v České republice mohla prodávat jen kvalitní, technicky způsobilá a prověřená ojetá auta, jejichž provoz nebude pro řidiče znamenat zbytečný hazard, nebo riziko jejich zabavení kvůli nejasnému nebo dokonce kriminálnímu původu. Proto by podle nás měla ojetá auta dovážená do České republiky podléhat přísné kontrole původu, tedy aby k jejich registraci bylo nutné potvrzení o tom, že nejsou kradená, nebyla totálně bouraná, nevázne na nich nesplacený leasing nebo jiný závazek ze zákona (např. zástava) a že byla řádně odhlášena jejich původním majitelem. Doufáme, že aktivity SOVA také pomohou zamezit tomu, aby stále více lidí umíralo na silnicích kvůli špatnému technickému stavu vraků, kterých se naši evropští sousedé zbavují, protože už s nimi sami nechtějí jezdit. Auto, které bylo totálně bourané, které je svařené z dvou jiných vozů nebo které neprojde STK, nemá na silnicích co dělat. Nákup ojetiny se nesmí rovnat hazardu s vlastním zdravím či finančními prostředky!

Výzva majitelům ojetých vozů

Proto jménem sdružení SOVA vyzýváme všechny majitele ojetých aut, aby se nám se svými negativními zkušenostmi svěřili. Chceme jejich případy zveřejňovat a tím přimět dovozce a prodejce ojetin, aby ustoupili od praktik, které mohou jejich zákazníky i další řidiče ohrozit nejen z finančního hlediska (na drahých opravách), ale také na zdraví, nebo dokonce na životě při nehodách způsobených špatným technickým stavem aut.