Nenapravitelné autobazary: Dvě třetiny podvádějí

Dvě třetiny (63 procent) prodejců ojetin porušují předpisy, zjistila kontrola České obchodní inspekce. Zejména najeté kilometry u nabízených aut neodpovídají skutečnosti. Podle ministra průmyslu Jana Mládka závěry jasně ukazují, že se v prodeji automobilů stále ve velkém podvádí. Chce proto, aby se přetáčení kilometrů stalo trestným činem jako v Německu nebo USA.

Z 84 prodejců, které ČOI kontrolovala na konci loňského roku, jich 53 porušilo právní předpisy. Nejhorší výsledky kontroloři zjistili v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, kde předpisy porušilo 12 ze 13 prodejců. Vzhledem k počtu kontrolních zjištění a jejich závažnosti bude ČOI v kontrolách pokračovat i letos.

Před zahájením kontrol inspektoři spolu se soudními znalci vytipovali v autobazarech i na webových stránkách vozy, u kterých informace budily podezření. Ojetin vytipovali 47, z nichž ke 23 vypracovali znalecké posudky. Nižší počet najetých kilometrů objevili u 12 z nich, deset vozidel bylo bouraných, ačkoli byla nabízena jako nehavarovaná.

Například u vozu Škoda Octavia Combi tachometr ukazoval 138 200 najetých kilometrů, podle znalců byl přitom stav 335 400 až 347 865 kilometrů, tedy více než dvojnásobek.

Podle ředitele ČOI Mojmíra Bezecného jsou zjištění inspektorů velmi závažná. „Upozorňuji, že s podobnými praktikami se mohou spotřebitelé při koupi ojetého vozu setkat, a pokud nebudou vyžadovat úplné informace předem nebo si jejich pravdivost všemi dostupnými prostředky neověří, mohou koupit mnohem opotřebovanější vůz, než na základě údajů poskytnutých prodávajícím očekávali,“ uvedl Bezecný. Za méně závažné nedostatky inspekce uložila pět pokut za celkových 21 tisíc korun. V ostatních případech budou pokuty, případně další opatření, uloženy v rámci dalšího řízení.

Nejenom nepoctiví prodejci, ale i lidé sami si často můžou za nešvary trhu, nebo, což je horší, už je berou jako fakt. „Je to čistá ekonomická zlodějna, ale Češi už si na ni prostě zvykli a berou ji jako fakt. Často slyšíme, koupil jsem auto. A dobře, ani nebylo moc stočený,“ upozornil na pokřivení trhu předseda Sdružení na ochranu vlastníků automobilů Zbyněk Veselý. „Docílit trestnosti přetáčení tachometrů je hlavní náplní činnosti Sdružení SOVA prakticky již od jeho vzniku před jedenácti lety. Za tu dobu se objevilo několik smysluplných zákonodárných iniciativ, které však vždy záhadně vyšuměly. Máme za to, že omezení tohoto nelegálního byznysu brání automafie, která je schopná vždy v Parlamentu zabránit legislativnímu řešení. Jinak by tento organizovaný zločin přišel ročně o tučné výdělky v řádu stovek milionů až jednotek miliard korun,“ dodal Veselý. 

Více najdete zde.

Podvod s auty má dohru, exekuci čelí podvedení klienti

Už před čtyřmi lety definitivně odsouzený podvod s auty na úvěr má nečekanou dohru. Vše začalo nevinně v dubnu 2009. Od obchodníka Jiřího H. z Přerova, zastupujícího poskytovatele úvěrů a současně dealera aut, si podle smlouvy koupil pan Pavel z Prahy vůz Renault Thalia za dvě stě tisíc korun. Rovněž prostřednictvím tohoto obchodního zástupce se pan Pavel upsal k úvěru. Peníze přistály na účtu Jiřího H., jenže ten auto zákazníkovi nedodal. Pan Pavel auto nikdy neviděl, ani nedostal do ruky velký technický průkaz k přepisu. Smlouvu proto vypověděl. Udělal jen jednu klíčovou hloupost: podepsal hned na začátku předávací protokol, že vůz převzal, a nechal se poté nějakou dobu chlácholit, že auto dorazí, že nastala jen nějaká malá komplikace. Ukázalo se, že pan Pavel zdaleka není jediný. Jiří H. takto poškodil prokazatelně deset dalších lidí. Za to, že „při sjednávání úvěrových smluv uváděl nepravdivé údaje, podstatné zamlčel a způsobil značnou škodu“, jak pravil soud, byl Jiří H. v květnu 2011 odsouzen. Dostal tříletou podmínku s hrozbou dvouletého vězení a soud mu přikázal uhradit vzniklou škodu. A to se také později stalo. GE Money dostala od Jiřího H. zpět to, co půjčila, coby náhradu škody. Jenže tím to nekončí. Aniž to pan Pavel tušil, najednou před Vánoci 2013 čelil exekuci. Více najdete zde.

 

Vyzkoušejte systém AUTOTRACER = komplexní info o vozidlech a jejich historii.

 

DM autotracer

Vybíráte vozidlo a nevíte, které je to pravé?

© 2004 - 2018 SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů | e-mail pro stížnosti: klikněte zde, e-mail pro novináře a ostatní komunikaci: info@sdruzeni-sova.cz